Felicitari: ai trecut de primele luni in calitate de proaspata mamica! Mai mult decat atat, bebelusul tau doarme adanc in patutul lui, in camera lui, un pas mare atat pentru el, cat si pentru tine. Dar cu toate aceste victorii pe care doar mamele le inteleg foarte bine, te confrunti cu o problema. Esti cu ochii in ecranul baby monitorului, in timp ce micutul tau doarme linistit, dar tu nu poti inchide un ochi.
Se pare ca este o problema cat se poate de reala, cu care se confrunta numeroase mamici. A fost numita „momsomnia” de psihologul si specialistul in tratarea problemelor de somn dr. Michael Breus, care o are in randul pacientilor sai inclusiv pe Oprah.
Acest termen, care ar putea fi tradus in romana drept „insomnia mamelor”, defineste o problema destul de des intalnita in randul proaspetelor mamici. Motivul pentru care nu poti sa dormi este programul „de noapte” pe care l-ai avut in primele luni de viata ale copilului tau.
Organismul tau s-a obisnuit sa te trezesti pe timpul noptii, sa-ti hranesti copilul si sa-l calmezi cand plange, iar acum se asteapta la acelasi program. Prin urmare, tu esti intr-o stare permanenta de alerta, pregatita sa intervii, ceea ce iti provoaca insomnie si epuizare.
Vestea buna este aceea ca poti depasi insomnia, daca faci schimbarile potrivite. Dr Breus recomanda cateva metode de a rezolva aceasta problema a somnului cu care se confrunta proaspetii parinti. Iata ce sa incerci:
Regandeste modul in care folosesti baby monitorul
Daca bebelusul tau creste si se dezvolta perfect sanatos, iar acum doarme in camera lui, este in regula sa opresti ecranul baby monitorului si sa lasi numai sunetul pornit. In acest fel nu vei fi afectata de lumina albastra a ecranului, despre care se stie ca afecteaza somnul, dar il vei putea auzi atunci cand se trezeste si vei putea deschide imediat ecranul.
Nu te culca prea devreme
Ar putea parea o idee buna sa te culci devreme pentru a te bucura de odihna suficienta, dar Dr. Breus si Fundatia Nationala pentru Somn din SUA avertizeaza ca un program sanatos de somn inseamna sa dormi suficient, dar si la orele potrivite. „Somnul tau este guvernat de doi factori diferiti si coexistenti: nevoia interna de somn (care se coordoneaza in functie de perioada de timp care a trecut de cand ai dormit ultima data) si ceasul biologic al organismului (care este reglat de ritmul circadian).
Daca mergi la culcare inainte ca ceasul intern al corpului sa fie pregatit, desi esti obosita si iti este somn, acest lucru te poate face sa te trezesti foarte devreme si sa nu mai poti adormi”, spune specialistul. Concentreaza-te asupra redobandirii unui program sanatos de somn, adica sa dormi si sa te trezesti la aceleasi ore in fiecare zi, in loc sa dormi atunci cand doarme cel mic.
Stabileste ora corecta la care ar trebui sa te culci
Nu ar trebui sa te culci prea devreme, prin urmare, care este ora potrivita sa mergi la culcare? Dr. Breus spune ca exista o formula simpla de a calcula: in primul rand, identifica ora la care te trezesti de obicei. Apoi numara in sens invers sapte ore si jumatate.
Rezultatul este ora de somn la care ar trebui sa fii deja in pat, relaxandu-te si pregatindu-te sa adormi. Daca respecti aceasta ora de culcare, vei reusi sa reduci simptomele insomniei si sa-ti faci iar un program adecvat de somn.
Transforma somnul intr-o prioritate
Poate parea o falsa problema, dar mamele chiar au o dificultate in realiza cat de important este sa se odihneasca. Dar Dr. Breus avertizeaza ca trebuie sa pui somnul si un program adecvat de somn in topul prioritatilor pentru a-ti invata corpul sa se odihneasca adecvat pe timpul noptii. Cu cat iti pui mai bine in practica rutina, cu atat vei dormi mai bine si nu vei mai fi afectata de episoadele de insomnie.
Foto: Shutterstock.com