Ce este intoxicatia cu alcool si ce efecte are asupra organismului

1
De Georgiana Dorobantu
23 aug. 2022

Daca te-ai lasat dusa de val si ai spus da unui alt shot de tequila, cand de fapt ar fi trebuit sa refuzi categoric, in mod sigur stii ce se intampla cand bei mai mult decat ar trebui.

Sa te ametesti putin nu inseamna neaparat ca te vei alege cu probleme mai grave decat o mahmureala, insa intoxicatia cu alcool este un risc serios al consumului de alcool in exces. Iar riscul creste pe masura ce bei mai mult alcool, intr-o perioada scurta de timp, potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite.

Persoanele care au obiceiul de a bea de doua ori mai mult alcool decat maximul zilnic recomandat sunt de 70 de ori mai predispusi sa ajunga la urgente din cauza unei probleme cauzate de alcool, potrivit surselor medicale citate de self.com. Numai in Statele Unite, sase persoane mor in fiecare zi din cauza complicatiilor cauzate de intoxicatia cu alcool.

Prin urmare, o betie „serioasa” nu este doar atat, ci este de fapt o situatie care poate pune viata in pericol.

Ce inseamna sa bei prea mult alcool?

In general, un consum moderat de alcool inseamna o bautura pe zi pentru femei si nu mai mult de doua bauturi pe zi pentru barbati. Sa bei excesiv este definit de specialisti ca fiind consumul a mai mult de patru portii de bauturi alcoolice in cazul femeilor, cu o singura ocazie, si cinci sau mai multe in cazul barbatilor.

O portie de bautura alcoolica este definita de specialisti ca fiind 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 50 ml de bautura spirtoasa.

3 lucruri care te ajuta sa te simti mai bine dupa o noapte pierduta, potrivit unui specialist

Poate ai auzit despre unii oameni care spun ca „tin la bautura”. Acest lucru inseamna ca unele persoane sunt capabile sa tolereze mai bine unele dintre efectele alcoolului. Cu alte cuvinte, pot consuma mai mult alcool inainte de a se simti bete, iar acest lucru poate duce la intoxicatia ulterioara cu alcool, declara pentru self.com Brenna Farmer, medic specialist in medicina de urgenta.

Ce este intoxicatia cu alcool

De fiecare data cand consumi alcool, ficatul tau trebuie sa-l sintetizeze si sa-l filtreze astfel incat sa devina mai putin toxic pentru organism, care ulterior il elimina. Pentru persoanele care beau ocazional, corpul poate procesa numai o anumita cantitate de alcool in fiecare ora, iar acea cantitate nu este practic cunoscuta. In general, se considera ca aceasta cantitate este de o portie de bautura pe ora. Prin urmare, daca bei mai mult intr-o perioada scurta de timp, rezultatul este intoxicatia cu alcool.

Printre simptome se numara confuzia, greata, ameteala, dificultatea de a vorbi si de a merge. De asemenea, poate exista pierderea temporara de memorie, care este posibil sa nu fie evidenta pentru tine pana cand, de exemplu, un prieten iti povesteste ceva ce ai facut cand erai sub influenta alcoolului, dar tu nu iti amintesti.

4 lucruri sanatoase pe care un medic le face in fiecare dimineata

Acest lucru se intampla din cauza faptului ca apare un blocaj la nivelul hipocampului, partea creierului responsabila pentru stocarea noilor amintiri.

Iar aici intervine partea si mai grava: daca nu iti amintesti ce ai facut, cum ai putea sa ceri ajutor medical daca iti este foarte rau sau te ranesti?

Daca nivelul de alcool din sange atinge pragul de 0,31%, aceasta situatie este considerata extrem de periculoasa pentru ca pune viata in pericol. In acest caz este necesara internarea de urgenta pentru ca functiile vitale incetinesc semnificativ, existand riscul de coma alcoolica. Cel mai mare pericol este aspiratia, care reprezinta riscul de inecare cu propria voma, ceea ce poate duce la afectarea plamanilor sau chiar la deces.

Care sunt simptomele intoxicatiei cu alcool?

Semnele intoxicatiei cu alcool sunt dificil de deosebit de cele ale unei betii severe, spune Dr. Farmer. Iata care sunt cel mai des intalnite simptome ale intotxicatiei cu alcool:

Voma

Este normal sa ai o senzatie de greata dupa ce ai baut prea mult, dar daca vomiti, este un semn clar ca ai consumat bauturi alcoolice in exces. Este modalitatea prin care organismul elimina substanta toxica din intestine, in acest caz etanolul.

Respiratia lenta sau neregulata

Intoxicarea cu alcool incetineste sistemul de comunicare al corpului, ceea ce duce la incetinirea functiilor vitale, inclusiv a respiratiei. Cand se intampla acest lucru, rata respiratiei poate sa scada de la 12-20 respiratii per minut la mai putin de opt. Aceasta situatie duce la acumularea de dioxid de carbon, care la randul sau provoaca ameteli, confuzie, dureri de cap.

Scaderea temperaturii corpului

Poate simti ca iti este cald dupa ce bei, dar acest lucru se intampla pentru ca alcoolul dilata vasele de sange astfel incat sa previna supraincalzirea. Insa daca vei continua sa consumi alcool peste limita recomandata, vasele de sange incep sa se contracte si sa reduca fluxul de sange. Acest lucru poate duce la instalarea hipotermiei, scaderea la un nivel periculos a temperaturii corpului. Semnele hipotermiei sunt tremuratul, confuzia, pierderea memoriei sau afectarea vorbirii.

Ce se intampla in corpul tau daca mesteci bine mancarea

Incapacitatea de a te trezi

Un mit periculos este acela ca persoanele care lesina sau adorm in urma unei betii severe nu mai sunt afectate de intoxicatia cu alcool. „Chiar daca sunt inconstienti, corpul lor metabolizeaza in continuare alcoolul”, spune medicul.

Persoanele care nu mai sunt constiente risca sa se inece cu propria voma si sa moara din cauza lipsei de oxigen. Un semn ca o persoana este inconstienta este acela ca nu poate fi trezita, situatie in care ar trebui sa ceri ajutor medical.

Care este tratamentul pentru intoxicatia cu alcool

„Primul lucru care se face este verificarea semnelor vitale atunci cand o persoana ajunge la departamentul de urgenta in urma intoxicatiei cu alcool”, spune Dr. Farmer. Se verifica bataile inimii, nivelul oxigenului din sange, tenperatura, nivelul zaharului din sange etc. Scopul este de a-i oferi ingrijire speciala, precum fluide administrate intravenos, care sa previna deshidratarea.

Ce se intampla daca intoxicatia cu alcool nu este tratata

Persoanele care nu primesc tratament in timpul unei intoxicatii cu alcool risca sa se confrunte cu afectarea permanenta a unor organe, in functie de cat de severa este intoxicatia. „Daca nu ai suficient oxigen in sange, efectul poate fi aparitia leziunilor cerebrale”, spune specialista.

Spre deosebire de problemele la nivelul plamanilor, leziunile cerebrale sunt mai dificil de detectat. „Trebuie sa le urmarim in timp”, spune medicul, ceea ce inseamna ca un pacient se poate confrunta cu leziuni cerebrale care pot trece nedetectate pentru o perioada de timp de la momentul intoxicatiei cu alcool.

Foto: freepik.com