Adevarul este ca organismul se pricepe foarte bine sa-si regleze singur functiile, dar uneori acestea sunt tulburate de stres, sistem imunitar scazut sau tratamentul cu antibiotice. Este valabil si in ceea ce priveste echilibrul florei vaginale si a pH-ului vaginal. Nivelul anormal al pH-ului vaginal vine la pachet cu numeroase simptome neplacute, de aceea trebuie sa recunosti semnalele de alarma. Iata ce ar trebui sa stii despre nivelul pH-ului vaginal:
Ce trebuie sa stii despre pH-ul vaginal
Spectrul pH-ului variaza de la 0 la 14. pH-ul acid incepe de la 0, este neutru in jurul valorii de 7 si bazic pe masura ce se apropie de limita de 14. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste organismul. In cazul unui organism sanatos, nivelul pH-ului normal variaza intre 7,35 si 7,45. Vaginul, insa, are un pH ceva mai acid, fiind in mod normal incadrat intre 3,8 si 4,5. Are propriul sau microbiom compus din bacterii „bune” si bacterii „rele”. Aceasta aciditate provine de la Lactobacili, un tip de bacterii absolut necesare care elibereaza peroxid de hidrogen si acid lactic. Acest mediu acid este necesar pentru a combate bacteriile cu potential nociv, ciupercile si orice altceva care pune sanatatea vaginului in pericol.
Oricare alt nivel al pH-ului vaginal in afara valorilor normale cuprinse intre 3,8 si 4,5 ar putea fi un pericol pentru sanatatea intima.
Sanatatea vaginului: 7 lucruri pe care trebuie sa le stii
Care sunt cauzele unui pH vaginal anormal?
Fie ca apare inaintea ciclului menstrual sau dupa menopauza, orice nivel peste 4,5 este unul anormal. Cu cat mediul vaginal are o aciditate mai scazuta, cu atat exista mai putin acid lactic in interiorul vaginului care sa combata infectiile. Pe de alta parte, in cazul in care aciditatea este prea mare, nu exista riscul de infectii, dar poate fi afectata fertilitatea. Femeile aflate la varsta reproductiva care au un nivel al pH-ului mai mic de 3,8 pot avea dificultati in a ramane insarcinate. De aceea este important sa stii daca te confrunti cu dereglari ale pH-ului vaginal. Cateva dintre principalele cauze care duc la fluctuatii anormale ale pH-ului sunt:
Menstruatia
Nivelul pH-ului poate fluctua in timpul menstruatiei. Ciclul menstrual creste nivelul alcalin al vaginului, iar acesta poate fi afectat de produse precum tampoanele care mentin sangele menstrual timp de cateva ore in interiorul vaginului.
Obiceiurile care dezechilibreaza flora vaginala si duc la vaginoza bacteriana
Vaginoza bacteriana
In cazul acestei afectiuni creste nivelul bacteriilor din interiorul vaginului, care cauzeaza simptome precum mancarimi, senzatie de arsura, dureri, miros neplacut, usturime la urinare si altele. Aceste simptome pot sa apara sau nu, in functie de severitatea infectiei. Desi nu este contagioasa, femeile care se confrunta cu vaginita au de-a face cu episoade recurente de-a lungul anilor.
Antibioticele
Sunt benefice in tratarea infectiilor, dar antibioticele pot sa ucida si bacteriile benefice necesare mediului vaginal odata cu cele nocive. Astfel scade nivelul pH-ului vaginal si te poti confrunta cu episoade de candidoza vaginala. Este necesar sa iei intotdeauna suplimente cu probiotoce atunci cand urmezi un tratament cu antibiotice.
Infectiile urinare
Nivelul ridicat al pH-ului te predispune la aparitia infectiilor urinare, care se manifesta prin dureri abdominale, urinari frecvente si senzatia de usturime la urinare.
Spalaturile vaginale
De-a lungul timpului s-a promovat ideea ca vaginul trebuie curatat prin spalaturi vaginale folosind diferite produse. Este doar o strategie nociva de marketing. Spalaturile vaginale dezechilibreaza flora vaginala si duc la dezvoltarea anormala a diferitelor bacterii. Medicii ginecologi nu recomanda aceasta practica.
Cum se schimba vaginul tau la 20, 30 si 40 de ani
Estrogenul
Nivelul scazut de estrogen, in special in cazul femeilor aflate la menopauza, are ca rezultat cresterea pH-ului vaginal, ceea ce face vaginul mai putin acid. Acelasi lucru se intampla si in timpul pubertatii, cand nivelul estrogenului este mai scazut.
Anumite infectii
Fie ca este vorba de o boala cu transmitere sexuala sau nu, o schimbare a nivelului pH-ului poate fi un semn al unei infectii.
Cum sa mentii pH-ul vaginal in limite normale
Vaginul are propriul sistem de protectie care mentine echilibrul pH-ului si al unei flore bacteriene sanatoase. Uneori, insa, lucruri care par nesemnificative ii pot afecta acest echilibru, de aceea pH-ul vaginal este atat de important.
Pentru a mentine echilibrul pH-ului vaginal ar trebui sa apelezi la spalaturile vaginale numai atunci cand sunt recomandate de medicul ginecolog, sa folosesti produse de curatare care nu afecteaza echilibrul natural, sa schimbi tampoanele si absorbantele des, sa iei probiotice si sa mergi la medicul ginecolog la primele semne ale unei probleme de sanatate.
Foto: Getty Images.