Ce este „stresul strategic” si cum te ajuta sa traiesti mai mult

1
De Teodora Tirca
21 iun. 2024

Anumite forme de stres sunt benefice pentru organism, contribuind la intarirea sanatatii pe termen lung.

Cercetatorii vorbesc tot mai des despre hormeza sau ideea ca anumiti factori de stres („stresori hormetici”) pot declansa o serie de procese celulare care imbunatatesc sanatatea generala, incetinesc imbatranirea si te fac mai rezistenta la stresul viitor (atat fizic, cat si mental). Acestia sunt studiati in asociere cu longevitatea, de aceea sunt un subiect fierbinte in acest moment, relateaza MindBodyGreen.

Dar cum adica sa-ti supui corpul „stresului hormetic” cand ti s-a spus de ani de zile ca stresul este toxic? Totul tine de factorul de stres specific si de durata sa (de exemplu, postul intermitent este un factor de stres hormetic).

Nu exista nicio indoiala ca stresul cronic cauzat de volumul de munca nesustenabil, relatiile toxice, lipsa somnului sau dificultatile financiare iti poate afecta serios sanatatea. Stresorii hormetici, pe de alta parte, sunt factori de stres acut, controlat, care declanseaza raspunsuri adaptative sanatoase, explica specialistii MindBodyGreen.

„Stresul de scurta durata activeaza modele de raspuns pozitive”, spune Robert Rountree, M.D., specialist in medicina integrativa.

Cum functioneaza?

Mitocondriile noastre, care sunt responsabile pentru producerea energiei celulelor, genereaza de fapt mai multe copii ale lor in prezenta unor radicali liberi, spune Rountree. Pe masura ce imbatranim, pierdem din mitocondrii (de fapt, acesta este un semn distinctiv al imbatranirii), ceea ce duce la lipsa de energie pentru a alimenta in mod optim procesele celulare. Deci, prin stimularea biogenezei mitocondriale, iti imbunatatesti starea de sanatate si amani imbatranirea corpului.

5 moduri de a-ti stresa corpul strategic pentru sanatate si longevitate

Sesiuni de fitness care te provoaca

Antrenamentul HIIT, caracterizat prin explozii intermitente de efort total timp de aproximativ 30 de secunde, urmate de 15 secunde de odihna, este unul dintre cele mai eficiente moduri de a experimenta hormeza. In timpul acestor explozii intense, muschii tai sunt lipsiti pentru scurt timp de oxigen (hipoxie), ceea ce stimuleaza productia de mitocondrii. De asemenea, activezi muschii cu contractie rapida, ceea ce poate fi benefic pentru longevitate. Orice exercitiu care te provoaca, fie ca este un curs intens de spinning sau un antrenament de box, este, de asemenea, o alegere buna, spune Jenna Macciochi, Ph.D., autoare a Immunity: The Science of Staying Well. Pentru a mentine echilibrul, alterneaza antrenamentele mai intense cu cele de refacere, cum ar fi yoga, dar si cu cele care iti dezvolta musculatura (exercitiile cu greutati). Ia-ti si zile de pauza, in care doar sa te plimbi sau sa dansezi.

Anumite exercitii de respiratie

Desi avem nevoie de mai multe cercetari pentru a sutine aceste afirmatii, specialistii cred ca tinerea respiratiei atata timp cat este confortabil din cand in cand poate fi o cale de a experimenta hipoxia intermitenta si de a imbunatati capacitatea pulmonara, confirma Rountree. Exercitiile de respiratie sunt usor de facut oriunde, chiar si la birou. De exemplu, inhaleaza pe nas timp de patru secunde, tine-ti respiratia patru secunde, apoi expira pe gura timp de patru secunde, iar la final tine-ti din nou respiratia patru secunde.

5 creme cu SPF pigmentate, care perfectioneaza aspectul porilor in timp ce te protejeaza de soare

Iesi din zona de confort termic

Saunele, baile fierbinti, antrenamentele intr-o zi calda sau chiar o sesiune de hot yoga pot supune corpul la o forma de stres care e benefica pentru organism. Utilizarea saunei, in special, a fost asociata cu un risc redus de mortalitate din orice cauza, iar expunerea periodica la caldura, in general, poate stimula expresia proteinelor corelate cu „socul termic” in organism, ceea ce ajuta la intarirea sistemului imunitar si la promovarea longevitatii.

Baile cu gheata, dusurile reci sau chiar expunerea la temperaturile scazute de afara iarna pot fi de asemenea benefice. Femeile ar trebui, totusi, sa tina cont de ciclul menstrual atunci cand fac dusuri reci sau bai cu gheata – evita-le in faza luteala.

Experimenteaza cu postul intermitent

Postul intermitent pune corpul intr-o stare perceputa de stres din cauza lipsei temporare de nutrienti. Postul declanseaza un proces de curatare celulara numit autofagie, care poate contribui la o mai buna sanatate si longevitate celulara. Tipul de post pe care il alegi depinde de o varietate de factori, inclusiv de ciclul tau menstrual sau sustinerea fertilitatii, dar nu trebuie neaparat sa fie extrem pentru a culege beneficiile. Ia in considerare limitarea alimentatiei timp de 8 sau 10 ore daca un post lung nu e pentru tine.

Provoaca-ti mintea

Invatarea de noi abilitati si implicarea in munca mentala care iti provoaca gandirea pot constitui, de asemenea, stres hormetic. Potrivit lui Rountree, aceste provocari pot stimula unele cai celulare mentionate mai sus, promovand neuroplasticitatea. Exista totusi o mare avertizare – pentru a putea beneficia de pe urma stresului psihologic, trebuie sa simti ca factorul de stres este gestionabil si ca detii controlul. Daca te simti neajutorata, factorul de stres devine toxic.

Foto: Frepik.com