Ce incearca sa-ti transmita corpul tau daca menstruatia dureaza mai mult de 7 zile

1
De Teodora Tirca
15 nov. 2023

Menstruatia abundenta, care se prelungeste pe mai mult de 7 zile, poate fi un semn ca ceva este in neregula. Nu o ignora.

Daca te gandesti in fiecare luna cu groaza la aparitia menstruatiei, din cauza sangerarilor abundente, nu esti singura. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) estimeaza ca 10 milioane de femei din SUA sufera de sangerare menstruala abundenta pe parcursul unui an, adica una din cinci persoane care au menstruatie.

O perioada de sangerare mai lunga nu inseamna neaparat ca menstruatia este anormala; ciclurile menstruale normale se intampla o data la 21-35 de zile, iar unele femei sangereaza in mod regulat timp de trei pana la opt zile, spune medicul obstetrician-ginecolog Gunvor Ekman Ordeberg, MD, co-fondator al DeoDoc Intimate Skincare.

In general, cantitatea totala de sangerare este cea care poate face diferenta intre normal si anormal, spune dr. Ordeberg. Daca ai sangerari abundente (de exemplu, tamponul sau absorbantul se umplu intr-o ora) pentru mai mult de sapte zile, probabil ca asta iti va afecta organismul si trebuie sa gasesti cauza.

4 cele mai frecvente cauze ale menstruatiei care dureaza mai mult de o saptamana

1. Fibroame uterine sau polipi

Fibroamele uterine sunt tumori benigne care cresc pe peretii uterului, spune dr. Ordeberg, care pot da simptome precum durere pelvina, constipatie, urinare frecventa sau durere in timpul actului sexual.

Polipii sunt de obicei excrescente mai mici care se situeaza in interiorul uterului si pot provoca, de asemenea, menstruatii deosebit de abundente, potrivit dr. Ordeberg. Uneori, aceste excrescente sunt motivul pentru care ai dureri mari si sangerari pe perioade lungi, insa alteori nu provoaca simptome semnificative.

11 lectii de frumusete pe care le-am invatat de la printesa Kate Middleton de-a lungul anilor

2. Un dispozitiv intrauterin din cupru

Un efect secundar obisnuit al folosirii unei metode de contraceptie non-hormonala, asa cum este dispozitivul intrauterin, este menstruatia abundenta si dureroasa, mai ales cand este introdus pentru prima data, spune dr. Ordeberg.

Asta se intampla din cauza mecanismului prin care functioneaza; acesta creeaza un raspuns inflamator pentru a respinge spermatozoizii si ovulele si pentru a preveni sarcina, dar o astfel de inflamatie poate agrava si sangerarea menstruala sau crampele.

3. Contraceptia de urgenta, avortul, pierderea unei sarcinii sau nasterea

O sangerare foarte abundenta sau de lunga durata ar putea fi, de asemenea, un raspuns temporar la alte modificari ale sanatatii reproductive. De exemplu, daca tocmai ai luat o pilula contraceptiva de urgenta, ciclul tau s-ar putea deregla si e posibil ca sangerarea sa dureze mai mult decat de obicei.

Daca ai avut o sarcina recent, te poti astepta, de asemenea, ca sangerarea menstruala sa fie diferita pentru o vreme. „Dupa orice sarcina, este normal sa ai sangerari absente, neregulate sau mai abundente”, spune medicul. „Cu toate acestea, daca sangerarea este foarte abundenta pentru mai mult de trei sau patru zile, le recomand pacientelor sa ajunga la medic cat mai repede.”

4. Dezechilibru hormonal

Excesul de hormoni androgeni (cum ar fi testosteronul) poate provoca menstruatii lungi sau neregulate, explica medicul. Un astfel de dezechilibru hormonal este adesea rezultatul unei afectiuni numite sindromul ovarelor polichistice, care implica mai multe chisturi ce cresc pe ovare. Astfel, ciclurile menstruale pot fi foarte imprevizibile sau rare, si, deci, mai abundente.

5 calitati pe care ar trebui sa le aiba un sot bun, conform expertilor in relatii

Un dezechilibru hormonal temporar poate fi cauzat si de stres, depresie sau alimentatie haotica, iar in aceste cazuri ovarele nu primesc stimularea hormonala necesara pentru ovulatie, explica dr. Ordeberg. Acest lucru ar putea declansa un ciclu menstrual neregulat, inclusiv luni in care nu ai menstruatie deloc. „Cu toate acestea, nivelurile de estrogen prezente inca mai contribuie la ingrosarea endometrului sau a mucoasei uterului”, spune dr. Ordeberg. Deci, ori de cate ori mucoasa uterina ingrosata se scurge si apare o menstra, e posibil sa dureze mai mult decat de obicei.

Daca ti se intampla frecvent sa ai menstruatii foarte intense si lungi, consulta neaparat medicul ginecolog.

Foto: Freepik.com