Stiai ca, in medie, femeile folosesc zilnic pana la 12 produse de ingrijire personala, iar barbatii jumatate? De aici reiese ca doamnele si domnisoarele sunt mult mai expuse la substante chimice periculoase pentru organismul lor.
De aceea, e bine sa citesti cu atentie eticheta fiecarui produs. Stiu ca o sa para o lectie de chimie si ca nu o sa poti retine denumirile ingredientelor, dar e bine sa afli ce contin cele mai multe cosmetice pe care le folosesti, ca sa stii exact ce pui pe pielea ta.
Am facut o lista cu cele mai intalnite ingrediente din cosmetice. M-a ajutat doamna dr. Ana-Maria Vlad, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Parabenii
Primii pe lista: parabenii. Sunt folositi pe post de conservanti in multe produse cosmetice sau de igiena personala: produse de machiaj, deodorante, sampoane, produse de curatare a tenului, dar si in produse alimentare si farmaceutice. Atentie, insa! Pe termen lung, folosirea lor poate afecta organismul. „In cadrul unor teste de laborator pe animale si tesuturi s-a observat ca acestia pot produce dereglari endocrine, insa nu este clar daca au acelasi efect asupra fiintelor umane. In orice caz, in UE este permisa doar utilizarea a doi compusi din categoria parabenilor (metilparaben si etilparaben), un numar de 5 fiind interzisi”, explica Ana-Maria Vlad, medic dermatolog.
Ftalatii
Ftalatii sunt produse folosite pe scara larga in cosmetice (sapunuri, geluri de dus, fixativ, lac de unghii etc.), dar si in multe alte produse din plastic flexibil, gume de sters. „In cadrul testelor pe animale s-au constatat afectarea sistemului reproducator si aparitia de tulburari endocrine, suficient cat sa determine interzicerea a 5 compusi din categoria lor in Australia si 6 in Europa. Aceste efecte nu au fost evidentiate pe oameni momentan, efectul expunerii prelungite la cantitati mici fiind necunoscut”, spune specialistul.
Formaldehida si eliberatorii de formaldehida
Aceste substante au un potential iritant pentru ochi, nas si pentru tractul respirator. Pot provoca reactii alergice si dermatite de contact, dureri de cap, dureri articulare si toracice, oboseala sau ameteli. Cele doua ingrediente se regasesc in special in produsele pentru indreptarea parului si in lacuri pentru unghii.
Triclosanul
Triclosanul este un agent conservant si antibacterian folosit in antiperspirante, sapunuri antibacteriene si paste de dinti. „Studiile pe animale au demonstrat ca influenteaza functia tiroidiana si exista suspiciuni in legatura cu efectul sau asupra sistemului endocrin si la oameni. De asemenea, este suspectat ca selecteaza tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Desi este un agent antimicrobian foarte eficient, cea mai sigura varianta este folosirea unui sapun clasic, nebacterian”, recomanda specialistul dermatolog.
Filtrele UV
Unele filtre chimice din cremele de protectie pot produce tulburari endocrine. De aceea, „cel mai frecvent folosite filtre chimice (Parsol 1789 sau Avobenzona, octocrilen, Mexoril (SX si XL, Tinosorb) sunt considerate sigure in concentratiile folosite. In orice caz, pentru maxima siguranta, in cazul cremelor solare pentru copii se folosesc mai mult filtre fizice (oxid de zinc si titan) care reflecta lumina solara”, explica medicul.
Stiu ca este aproape imposibil sa evitam fiecare substanta chimica daunatoare organismului. Insa putem sa limitam cantitatea de toxine la care ne expunem fiind mai atenti atunci cand achizitionam produse cosmetice.
Foto: Shutterstock.com