Ce nu stiai despre corpul tau. 32 de lucruri interesante despre cum functionam

1
De Cristina Tudor
7 apr. 2021

Te-ai intrebat vreodata daca e ceva ce nu stiai despre corpul tau? Ei bine, din cele 32 de lucruri mentionate mai jos, recunosc ca stiam doar vreo 5. In fata a 28 dintre ele am ramas mirata, poate chiar socata.

Corpul tau este uimitor – gazduieste fiecare amintire pe care ai avut-o vreodata, te duce acolo unde mergi in fiecare zi si este singura casa permanenta pe care o vei sti vreodata. Si, desi este posibil sa ai o gramada de trucuri cool in maneca, indiferent daca iti poti rasturna pleoapele sau daca iti stapanesti arta rostogolirii limbii, exista nenumarate lucruri incredibile pe care nu le stiai despre corpul tau si care sigur te vor uimi.

Te-ai intrebat vreodata ce e atat de uimitor la corpul tau?

Citeste mai departe pentru a descoperi o multime de fapte remarcabile pe care le realizezi in fiecare zi, fara ca macar sa-ti dai seama.

Iata ce poate nu stiai despre corpul tau:

Vei avea un schelet nou-nout peste 10 ani.

Celulele sistemului osos se regenereaza constant si, in medie, oasele pe care le ai acum se vor regenera complet in aproximativ un deceniu. Acest lucru incepe sa incetineasca pe masura ce imbatranesti. Din aceasta cauza regenerarea dureaza mai mult, determinand oasele sa devina mai subtiri in mod natural.

Esti mai inalt dimineata decat seara

Suna ca un basm de adormit copiii, dar, de fapt, cand te trezesti dimineata esti putin mai inalt decat erai cand te-ai culcat. Acest lucru se datoreaza presiunii exercitate asupra articulatiilor pe parcursul zilei. Pe masura ce iti desfasori activitatile, aceasta presiune determina cartilajul din coloana vertebrala sa se comprime – doar fractiuni de centimetru, dar suficient pentru a impinge totul in jos. Pe masura ce te relaxezi in somn, dispare presiunea de pe discurile spinale, permitandu-ti astfel sa te intorci la inaltimea maxima.

Copiii cresc mai repede vara

Pe masura ce temperatura creste, la fel fac si copiii. Desi ti-ai putea imagina ca aceasta crestere se intampla intr-un mod constant, treptat, Joseph Gigante, MD, profesor asociat de pediatrie la Spitalul de Copii Vanderbilt din Nashville, spune pentru CNN ca, la fel ca multe altele din lumea naturala, puseurile de crestere pot fi sezoniere: „Desi nu avem o explicatie buna pentru asta, copiii par sa creasca cel mai repede vara si cel mai lent toamna.”

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.