E bine sa stii ca aceasta senzatie reprezinta unul dintre simptomele anxietatii si ca poti face cateva lucruri ca sa il depasesti. Nu trebuie sa tragi insa concluzia ca anxietatea este ceva negativ: aceasta poate fi si un raspuns normal, benefic la o anumita situatie. Poti face usor diferenta dintre anxietatea normala si cea patologica cu ajutorul acestui ghid.
E important sa nu ignori starile de anxietate. In timp, pot aparea simptome fizice care variaza de la o intensitate usoara, la una puternica. Acestea pot include batai rapide ale inimii, dureri in piept, greata, ameteli si senzatia dificultatii de respiratie. Ca lucrurile sa nu se agraveze, e recomandat sa te ocupi de problemele care stau la baza acestor stari. Intre timp, vei avea nevoie sa te calmezi si sa iti poti schimba starea de spirit in anumite situatii. Iata cateva tehnici de relaxare care te pot ajuta atunci cand te simti coplesita:
1. Exercitii de controlare a respiratiei
Respiratia corecta este esentiala ca sa opresti aparitia unor alte simptome asociate cu stresul si anxietatea. Atunci cand te simti coplesita, exista riscul sa apara hiperventilatia, ceea ce inseamna ca respiri prea rapid, iar corpul tau nu reuseste sa creeze suficient dioxid de carbon. Hiperventilatia poate duce la simptome precum dureri in piept, confuzie si stari de slabiciune.
De aceea sunt atat de importante exercitiile de controlare a respiratiei atunci cand te simti anxioasa sau coplesita. Unul dintre aceste exercitii, recomandat de drweil.com, se numeste „exercitiul 4-7-8”, denumire care te ajuta sa memorezi etapele sale:
Pune-ti varful limbii pe gingie, partea de sus, din spatele dintilor.
Expira complet pe gura (ar trebui sa se auda un vag suierat).
Inchide gura si inspira pe nas cat timp numeri pana la 4.
Tine-ti respiratia cat timp numeri pana la 7.
Expira pe gura, cat numeri pana la 8.
Repeta pasii de mai sus de 3 ori.
Citeste continuarea pe Kudika.ro
Foto: Shutterstock.com