Partea buna e ca te poti bucura in continuare de mesele la restaurantul favorit fara sa-ti sacrifici planul de dieta.
Mark Sisson, fondatorul companiei Primal Kitchen si autorul volumului „Two Meals a Day Cookbook”, a dezvaluit pentru Mind Body Green un truc simplu care te ajuta sa mananci mai sanatos cand iesi in oras. Iata cum sa eviti uleiurile nesanatoase folosite la gatit.
Uleiul poate strica un preparat excelent
De multe ori, anumite uleiuri saboteaza o masa sanatoasa. „Un restaurant poate folosi cea mai buna carne de vita, cel mai bun peste salbatic sau cel mai bun produs organic pe care il poate gasi si apoi strica totul cu dressinguri cu ulei de soia sau gatind preparatele in cine stie ce ulei vechi si oxidat”, arata Sisson.
Problema cu uleiurile obtinute din seminte precum cele de rapita sau de floarea soarelui este ca sunt puternic procesate si contin niveluri mari de acizi grasi polisaturati. Prin procesare, aceste grasimi isi pierd antioxidantii, vitaminele si mineralele, iar cand le consumam se depun in grasimea din corp, ceea ce poate afecta raspunsul organismului la inflamatii.
Uleiurile vegetale sunt sigure pentru gatit? Ce spun expertii
Solutia expertului este simpla: „Discuta cu chelnerul. Spune-i sa-l cheme pe bucatar si spune-i atat: ‘Sunt la dieta keto. Nu ma impac cu uleiurile de soia, canepa sau porumb. Ce-mi puteti gati in ulei de masline extravirgin? Puteti sa-mi pregatiti o friptura in unt?’. Sunt multe posibilitati cand iei masa in oras.”
Untul topit, un inlocuitor simplu si delicios
In categoria dressingurilor pentru salata, Sisson recomanda sa ceri alternative precum uleiul de masline extravirgin sau otet. Iar pentru alte tipuri de salate, el opteaza pentru putin unt topit care sa imbunatateasca aroma. „Sunt iubitor de fructe de mare. Daca iau un cocktail de crabi sau unul de creveti, adu-mi doar unt topit ca sos. Provenind dintr-un sat de pescari din Maine, consider asta un meniu ideal”, a spus el.
Grasimile precum untul si uleiul de masline presat la rece, nerafinat, sunt mai putin procesate decat multe dintre uleiurile conventionale pe care le gasim in comert. Asta inseamna ca au fost mai putin expuse la caldura, prin urmare nu-si pierd antioxidantii si mineralele. Secretul este sa cauti varietati cat mai naturale si cat mai putin procesate cu putinta.
Foto: Instagram/@federicola