Problemele digestive pot sa faca uitata si cea mai apetisanta masa, indiferent daca este vorba de balonare, senzatie de greutate sau gaze. Dar cea mai frecventa manifestare neplacuta este reprezentata de arsurile stomacale.
Prin definitie, refluxul gastroesofagian este o iritatie a esofagului, cauzata de acizii din stomac si care se manifesta prin arsuri atat de grave uneori, incat pot fi confundate cu simptomele unui infarct. In situatiile obisnuite, refluxul gastroesofagian se manifesta prin senzatii de mancarime in gat, dificultati de respiratie, stare de sughit persistenta si senzatia ca ti-a ramas mancarea in gat.
Obiceiurile care pot inrautati arsurile de stomac
Exista doua tipuri de factori de risc: de lunga durata si de scurta durata. Printre factorii de scurta durata care pot creste riscul de a avea arsuri la stomac se numara mancatul prea rapid sau cu putin timp inainte de ora de culcare si apoi asezarea in pozitia intins, mancatul unor alimente grele, mesele cu continut foarte bogat in grasimi, consumul de alcool, bauturi carbogazoase, ceai sau cafea, consumul de medicamente fara presciptie medicala, aici fiind incluse si aspirina si ibuprofenul.
Dintre factorii de risc pe termen indelungat care pot contribui la aparitia arsurilor la stomac se numara fumatul, sarcina si obezitatea.
Ce alimente pot determina aparitia si inrautatirea arsurilor de stomac?
Desi nu se poate vorbi de un tipar care sa se aplice tuturor oamenilor, cel mai adesea arsurile de stomac sunt provocate de mancarurile foarte bogate in grasimi, deoarece acestea contribuie la relaxarea sfincterului esofagian care permite astfel accesul acidului din stomac inapoi in esofag.
Este foarte important sa urmaresti reactiile organismului tau atunci cand consumi rosii sau citrice, pentru ca acestea au un continut ridicat de acizi si pot provoca de asemenea arsuri. Mai ales daca le consumi pe stomacul gol. La fel stau lucrurile si in cazul mancarurilor iuti, usturoiului, cepei si a bauturilor care contin cofeina.
Schimbarile de alimentatie pot calma si preveni arsurile stomacale
Indiferent daca ti se intampla adesea sau doar ocazional sa ai arsuri la stomac, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a calma, preveni si chiar reduce manifestarile neplacute.
Incearca sa mananci portii mai mici la intervale mai scurte de timp, in loc sa mananci o cantitate mare de mancare dintr-o data, in felul acesta muschiul esofagian se va obisnui cu un ritm de miscare regulat fara sa fie nevoie sa depuna un efort foarte mare.
Evita sa mananci inainte de culcare si nu te intinde in pat imediat dupa ce ai mancat. Nu consuma alcool, aspirina, ibuprofen, cafea si tigari si incearca sa dormi cu capul putin mai sus fata de nivelul corpului.
O alta metoda care te poate ajuta impotriva arsurilor stomacale este mestecatul gumei. Saliva neutralizeaza acidul stomacal si stimuleaza procesul de inghitire, curatand astfel esofagul de acid. Dar, daca efectele continua sa persiste este indicat sa consulti un doctor gastroenterolog.
Care sunt alimentele care pot preveni arsurile stomacale?
In general, legumele nu sunt considerate alimente cu potential de aciditate, astfel ca legumele proaspete pot sa fie o alternativa potrivita in locul fructelor cu continut ridicat de acizi. Printre legumele pe care le poti consuma se numara varza, sfecla, porumbul, ciupercile si broccoli.
In ceea ce priveste fructele, este de preferat sa le alegi pe acelea cu un continu scazut de acid, cum sunt pepenii si bananele. Iar daca mananci carne, alege carnea slaba si gateste-o cu cat mai putina grasime, la gratar, la cuptor sau fiarta.
Foto: Shutterstock.com