Problemele digestive devin mai frecvente pe masura ce imbatranim. Balonarea este una dintre ele, la fel si constipatia. In plus, dupa 35 de ani, corpul incepe sa faca depozite de grasime mai rapid. In acelasi timp, nutrientii se absorb mai greu si multe femei observa mari deficiente in analizele lor anuale.
Pare o problema cu multe necunoscute, care poate fi dificil de abordat din punct de vedere nutritional. Practic, dupa 35 de ani ar trebui sa mananci mai putin, pentru a nu te ingrasa (aspect care nu tine doar de fizic, ci si de cum te simti), dar trebuie sa te asiguri ca ai parte de suficiente vitamine si minerale, dar si de alimente care sa sprijine digestia.
Solutia este o mai mare atentie asupra dietei, cu accent pe calitate, nu pe cantitate. Iata cinci recomandari pe care ar fi bine sa le ai mereu la indemana.
1. Avocado
Acizii grasi omega-3 fac parte din membranele celulare, in special in creier, si s-a dovedit ca au puterea a reduce depresia si a imbunatati starea de spirit. Nutritionista Patricia Bannan explica: aceste grasimi bune sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii inimii, reducerea inflamatiei si mentinerea elasticitatii pielii. In plus, avocado este bogat in fibre, ceea ce ajuta la reglarea digestiei si mentinerea unui nivel stabil de zahar in sange. Poti adauga avocado in salate, smoothie-uri, sau il poti consuma pur si simplu cu lamaie si piper pentru o gustare rapida si sanatoasa.
Pe langa avocado, maslinele, tofu, ciocolata neagra si sardinele sunt alimente bogate in omega-3.
2. Iaurt grecesc
Dupa varsta de 35 de ani, pierderea masei musculare poate deveni o preocupare, iar proteinele sunt cheia pentru mentinerea musculaturii. Iaurtul grecesc este o sursa excelenta de proteine, fiind in acelasi timp bogat in probiotice care ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale. Alege variante fara adaos de zahar si adauga fructe proaspete sau miere.
3. Somon
Si alte tipuri de peste gras, precum macroul si sardinele. Acestia abunda de acizi grasi Omega-3, esentiali pentru sanatatea creierului si a inimii. Omega-3 sunt, de asemenea, cunoscuti pentru efectul lor benefic asupra pielii, mentinand-o hidratata si radianta. Ideal este sa consumi somon de doua-trei ori pe saptamana, fie gatit la gratar, in cuptor, fie adaugat in salate.
4. Spanac si legume cu frunze verzi
Spanacul si alte legume cu frunze verzi, precum kale si rucola, sunt pline de nutrienti esentiali: fier, calciu, magneziu, vitamina K, vitamina C si antioxidanti. Aceste legume nu ajuta doar la intarirea sistemului imunitar, ci si la mentinerea sanatatii oaselor si a pielii. Spanacul, de exemplu, contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care protejeaza ochii de degenerescenta maculara legata de varsta. Incearca sa adaugi spanac in supe, salate sau smoothie-uri pentru o doza zilnica de sanatate.
5. Ceai verde sau negru
Dr. Jennifer Stagg, nutritionist, spune ca alimentele amare au un efect extraordinar asupra sanatatii. Substantele amare sunt deosebit de importante in ceea ce priveste inflamatia, un factor de baza in majoritatea bolilor cronice. Compusii amari din alimentatie nu doar actioneaza ca antioxidanti directi, ci au si capacitatea de a activa sistemul nostru antioxidant intern (endogen) si de a reduce mediatorii inflamatori. In plus, alimentele amare pot ajuta la reglarea apetitului, imbunatatirea procesului digestiv, pierderea in greutate si combaterea poftelor de dulciuri. De asemenea, joaca un rol in activitati diverse precum sanatatea sistemului imunitar, reglarea tensiunii arteriale, functia tiroidiana si chiar sanatatea creierului.
Pe langa ceaiul verde sau negru, bogat in antioxidanti, mai poti consuma alimente amare precum rucola, grapefruit, ceapa sau usturoi, pentru mai multe beneficii.
Foto: Instagram/@fvlyacelik