Infectia cu Helicobacter Pylori in stomac este una dintre cele mai importante cauze ale bolilor gastrice.
Helicobacter Pylori este o bacterie care se depune in mucoasa stomacului si care, de obicei, provoaca gastrita, dar in unele cazuri, aceasta infectie poate duce si la alte probleme, cum ar fi cancerul de stomac, ulcerul, deficienta de vitamina B12, anemia, diabetul si ficatul gras.
Atunci cand se confirma prezenta acestei bacterii in sistemul digestiv superior, medicul iti poate prescrie antibiotice pentru a elimina aceasta bacterie, precum si medicamente pentru a-ti proteja stomacul si a reduce productia de acid. De asemenea, se recomanda schimbari in alimentatie, iar recomandarile sunt prezentate mai jos.
Nicio dieta specifica nu poate trata gastrita, dar consumul anumitor alimente poate contribui la ameliorarea simptomelor sau la impiedicarea agravarii acestora.
Alimente recomandate pentru a combate Helicobacter Pylori
Modificarile alimentare pot sa ajute la protejarea mucoasei stomacale si la gestionarea inflamatiei. Iata care sunt alimentele anti-Helicobacter Pylori dovedite clinic, pentru ca au propriatati bacteriostatice.
Legume crucifere
Conopida, varza, varza de Bruxelles, broccoli si, cei mai eficienti, germenii de broccoli. Acestia contin izotiocianati, in special un tip numit sulforafani, care prezinta o activitate anticancerigena. Germenii de broccoli se consuma aproximativ 30 de grame in fiecare zi pentru a creste imunitatea contra acestei bacterii.
Semintele de chimen negru
Numeroase studii au demonstrat ca semintele de chimen negru (Nigella sativa) si principalul sau constituent activ, tirochinona, sunt foarte eficiente din punct de vedere medical impotriva diferitelor boli, inclusiv diferite boli cronice: boli neurologice si mentale, tulburari cardiovasculare, cancer, diabet, afectiuni inflamatorii si infertilitate, precum si diferite boli infectioase datorate infectiilor bacteriene, fungice, parazitare si virale.
Turmeric
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric, care prezinta activitati antiinflamatorii, antioxidante, antiapoptotice, antitumorale si antimetastatice. Astfel, reduce inflamatia din stomac cauzata de H. pylori. Este recomandat turmericul proaspat, care poate fi consumat sub forma de suc, iar in el e bine sa adaugi foarte putin piper, pentru a-l face mai eficient.
Cum putem introduce turmericul in alimentatia noastra in 3 retete simple
Probiotice
Varza murata, chefirul, kombucha, kimchi, acestea prezinta o activitate antibacteriana care secreta substante antibacteriene, cum ar fi acidul lactic. Astfel, lupta cu succes impotriva infectiilor din corp, printre care si cea cu Helicobacter Pylori.
Fier si vitamina C
Pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor, organismul uman foloseste resursa de fier. Stomacul uman este un organ unic prin faptul ca inregistreaza influxuri mari de fier in timpul digestiei. Pentru a-l ajuta sa formeze aceasta imunitate nutritionala, e bine sa sporesti aportul de fier, dar nu inainte de a te sfatui cu medicul tau. Cel mai bine este sa iei fierul impreuna cu vitamina C, deoarece aceasta imbunatateste absorbtia si activitatea anti-H.Pylori.
3 moduri prin care sa imbunatatesti absorbtia fierului din alimente, potrivit unui medic
Cele mai bune alimente care contin fier: spanac, carne, ficat si organe, leguminoase, seminte de dovleac, quinoa.
Alimentele delicioase cu vitamina C: broccoli, varza de Bruxelles si conopida, ardei verzi si rosii, spanac, cartofi dulci, rosii si patrunjel.
Zinc
Expertii au observat ca bacteria H. pylori s-a dezvoltat cel mai bine in mucoasele stomacale in care nivelul de zinc era scazut, astfel ca s-a facut o asociere dintre deficienta de zinc si riscul de infectie. Deci, este bine sa consumi zinc nu doar pentru tratarea, ci si pentru prevenirea infectiei cu Helicobacter Pylori.
Alimente cu zinc: ciuperci, spanac, broccoli, naut, linte, fasole, seminte, nuci si cereale integrale, citrice (portocale, kiwi, lamaie si grapefruit)
Alimente de evitat in cazul infectiei cu Helicobacter Pylori
Aceste alimente perturba integritatea si vascozitatea mucoasei gastrice si favorizeaza colonizarea cu Helicobacter Pylori, contribuind la cresterea inflamatiei. Utilizarea excesiva a unuia sau a mai multora dintre aceste alimente este frecventa si provoaca scaderea imunitatii.
- Cafeaua, ciocolata si ceaiul negru, deoarece contin cofeina, o substanta care stimuleaza miscarea stomacului si secretia de suc gastric, provocand mai multe iritatii
- Bauturile racoritoare si bauturile carbogazoase, deoarece acestea dilata stomacul si pot provoca dureri si reflux acid
- Bauturile alcoolice, deoarece acestea cresc inflamatia stomacului
- Fructele acre, precum lamaia, portocala si ananasul, deoarece pot provoca dureri si arsuri la stomac
- Alimentele cu piper si condimentate, cum ar fi usturoiul, mustarul, ketchupul, maioneza, sosul de soia, sosul de usturoi
- Carnea grasa, alimentele prajite si branzeturile tip cascaval, deoarece sunt bogate in grasimi, care ingreuneaza digestia si maresc timpul in care alimentele raman in stomac
- Carnea procesata si alimentele conservate, deoarece contin multi conservanti si aditivi chimici care pot irita stomacul si intestinul, crescand inflamatia
5 solutii ca sa scapi rapid de durerea de stomac. Functioneaza de fiecare data
Planul de dieta de 3 zile pentru a scapa de Helicobacter Pylori
Daca ai ajuns la medic si ti s-a pus diagnosticul cu infectie Helicobacter Pylori, pe langa antibioticele pe care, cel mai probabil, ti le recomanda, e bine sa ai grija si la alimentatie!
Iata un exemplu de meniu de 3 zile care trebuie urmat in timpul tratamentului:
Mic dejun la alegere
1 iaurt simplu + 1 felie de paine cu branza alba si un ou.
Smoothie de capsune facut cu lapte degresat si ovaz.
1 pahar de lapte + 1 ou omleta cu branza alba.
Gustarea de dimineata la alegere
2 felii de papaya + 1 lingurita de seminte de chia.
1 banana + 7 nuci de caju.
1 pahar de suc verde + 3 biscuiti.
Gustarea de dupa-amiaza la alegere
1 pahar de lapte degresat + cereale.
1 iaurt simplu + paine cu gem de fructe rosii.
Sandvis cu piept de pui, paine cu germeni si cu crema de ricotta.
Pranz/Cina la alegere
4 linguri de orez + 2 linguri de fasole + pui cu sos de rosii + salata de varza.
Piure de cartofi + 1/2 bucata de somon + salata cu broccoli la aburi.
Supa de legume facuta cu conopida, cartofi, morcovi, dovlecei, alaturi de piept de pui.
Meniul se poate repeta timp de mai multe zile, facand diferite combinatii, dar pastrand alimentele recomandate, atat timp cat dureaza tratamentul cu medicamente recomandat de medic.
In timpul si dupa tratament, este important sa cureti intotdeauna bine fructele si legumele inainte de a le manca, deoarece Helicobacter Pylori poate fi prezent in legumele crude si poate infecta din nou stomacul.
Foto: Getty Images