Poate ca ti se pare normal sa pierzi anumite nopti. Bei o cafea si simti ca iti poti continua ziua. Esti mult prea ocupata sa te odihnesti si ai uitat ultima noapte in care ai dormit 8 ore. Ba chiar mai mult, aceasta este istorie pentru tine. Cu toate acestea, privarea de somn presupune mult costuri si pericole ascunse. Descopera mai multe despre aceasta si despre modul in care creierul tau este afectat!
Risc crescut de boli cognitive
Privarea de somn conduce, pe termen lung, catre un risc crescut de boli cognitive. Acestea fiind spuse, oamenii care se confrunta cu o lipsa cronica de somn sunt mult mai expusi la afectiuni precum Alzheimer si alte tulburari neurologice.
Reducerea randamentului memoriei
Un somn insuficient conduce catre o memorie mai slaba si un randament diminuat: atat in viata profesionala, cat si in viata personala. Acestea fiind spuse, te poti astepta la probleme atat la locul de munca, cat si in relatia de cuplu sau in relatiile cu cei dragi.
8 motive pentru care te simti atat de emotiva si ce poti face pentru a gestiona situatia
Risc crescut de accidente
Privarea de somn si oboseala cronica conduc, in consecinta, catre un risc crescut de accidente. Fie ca vorbim despre accidente la locul de munca sau de accidente in trafic, o persoana care este extenuata este mai putin atenta. Starea sa de alerta este diminuata si performanta este afectata. Acelasi lucru este valabil si in cazul anumitor reflexe, care uneori sunt salvatoare.
Risc de obezitate
Lipsa somnului incetineste metabolismul. Aceasta te face sa cauti alte surse de energie, precum mancarea tip fast food si dulciurile. Te face sa fii mult mai putin atenta la alimentele pe care le consumi si sa iti doresti sa te refugiezi intr-o mancare rapida, care ofera o satisfactie de moment. Cu toate acestea, nu ai sanse sa gasesti energie, ci dimpotriva, oboseala si mai mult stres. Ba chiar poti experimenta supraponderalitate sau obezitate.
Cel mai bun remediu pentru depresie, conform unui nou studiu
Distrugerea sinapselor
Conform unui studiu realizat de Michele Bellesi, profesor la Universitatea Politehnica Marche din Italia, privarea de somn poate declansa astrocitele sa distruga mai multe conexiuni ale creierului si resturile lor. Cu alte cuvinte, creierul tau se consuma pe el insusi. „Aratam pentru prima data in istorie ca portiuni de sinapse sunt literalmente consumate de astrocite din cauza pierderii somnului”, sustine Bellesi.
Oamenii de stiinta continua sa investigheze
Descoperirea ar putea explica de ce lipsa somnului pare sa ii faca pe oameni mai vulnerabili la dezvoltarea unor anumite tipuri de demente sau afectiuni. Cu toate acestea, mai multe studii sunt necesare. Oamenii de stiinta nu au inca raspunsul la o intrebare importanta: “Mai mult somn ar putea proteja creierul?”. Cercetatorii planuiesc sa investigheze cat dureaza, mai exact, efectele privarii de somn.
Foto: Freepik.com