Gastrita este determinata de agenti infectiosi (bacterii, virusuri, fungi, paraziti), agenti medicamentosi (aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene), conditii asociate (alcoolul, fumatul, ciroza hepatica, boala cronica de rinichi, stomacul operat). Dintre agentii infectiosi cel mai frecvent se intalneste infectia cu bacteria Helicobacter pylori, care se afla la nivelul mucoasei gastrice.
Factorii care favorizeaza inflamarea mucoasei gastrice sunt foarte diversi. In primul rand, apare din cauza dezechilibrului dintre factorii de agresiune si factorii de aparare. Factorii de agresiune sunt factorii de mediu si aici intra:fumatul, alcoolul, anumite ceiauri ce contin cofeina (ceai verde, ceai negru), bauturile carbogazoase.
Cruditatile, de asemenea, induc o stare de hiperaciditate si favorizeaza instalarea gastritelor. Alti factori de agresiune sunt acidul clorhidric si pepsina ce se afla in sucul gastric. Factorii de aparare ai mucoasei gastrice sunt reprezentati de integritatea mucoasei gastrice, stratul de mucus ce apara mucoasa gastrica si fluxul sanguin ce o strabate.
Simptome ale gastritei
Gastrita, de cele mai multe ori, este asimptomatica, nu are absolut niciun simptom. Alteori pot existabalonarile, durerile de stomac, senzatie de satietate precoce dupa masa.
Diagnosticul de gastrita se poate pune si numai prin anamneza, prin ceea ce povesteste pacientul medicului. Apoi se fac investigatii mai amanuntite, se determina daca exista infectie cu Helicobacter pylori, in primul rand, si se poate efectua endoscopie digestiva superioara.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.