Masa se seara servita la ora 22.00 in loc de 18.00 poate afecta glicemia si capacitatea orgamismului de a arde grasimi.
Mai exact, cei care prefera sa manance seara tarziu au glicemia cu aproape 20 la suta mai mare, iar organismul lor arde grasimi cu 10% mai lent in comparatie cu persoanele care cineaza devreme.
Chiar daca se spune ca o calorie este o calorie, indiferent cand o consumi si ca este cauzata de faptul ca ingerezi mai multe calorii decat arzi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple, se pare. Noua cercetare scoate la iveala ca si ora la care mananci poate juca un rol semnificativ in ceea ce priveste cresterea in greutate.
Conform unui studiu publicat in Jurnalul de Endocrinologie si Metabolismu al Societatii Americane de Endocrinologie, servirea unei mese tarzii este asociata cu crestere in greutate si cu un nivel crescut de zahar in sange, indiferent de numarul de calorii ingerate.
„Am luat in considerare si alte cercetari care sugereaza ca mancatul la ore tarzii este asociat cu obezitatea dar cum asocierea nu este acelasi lucru cu cauzalitatea, am vrut sa cercetam acest aspect intr-un mod mai riguros”, a declarat autorul studiului dr. Jonathan C. Jun, profesor de medicina la Universitatea Johns Hopkins, pentru Healthline.
Jun a explicat ca echipa de cercetare a dorit sa inteleaga daca mancatul la ore tarzii modifica efectiv metabolismul intr-un mod care promoveaza obezitatea.
„De aceea ne-am propus sa facem acest studiu randomizat controlat clinic, pe indivizi sanatosi care au mancat in doua momente diferite ale zilei”, a precizat prof. Jonathan C. Jun.
Jun si echipa sa au urmarit 20 de voluntari sanatosi (10 barbati si 10 femei) pentru a afla cum a metabolizat corpul lor cina mancata la ora 22.00 in loc de 18.oo.
Toti participantii la studiu s-au culcat la ora 11.00.
Nu mai mananci dupa ora 18.00? Bine faci!
Rezultatele studiului arata ca nivelul de zahar din sange este mai mare, iar cantitatea de grasime arsa este mai scazuta, atunci cand au servit o cina tarzie.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.