Te-ai gandit vreodata sa incerci intermitent fasting? O provocare de 30 de zile poate fi o modalitate accesibila si distractiva de a vedea daca se potriveste pentru tine si pentru obiectivele tale.
Intermitent fasting este un stil alimentar ce a devenit foarte popular in ultima perioada. Presupune alternarea perioadelor de post negru (se bea doar apa, cafea si ceai neindulcit) cu perioade in care este permis sa se consume alimente. Se considera ca practica are numeroase beneficii pentru sanatatea fizica si mintala si poate duce la pierderea in greutate si accelerarea metabolismului.
5 semne ale unui metabolism lent si cum il poti accelera
Intermitent fasting – ce presupune
Exista diferite abordari ale postului intermitent, dar cele mai comune sunt:
Postul restrictionat in timp: Acesta presupune sa postesti un anumit numar de ore in fiecare zi, de obicei intre 12 si 20 de ore. Cea mai populara metoda este metoda 16/8, care presupune sa postesti timp de 16 ore si sa mananci intr-o fereastra de 8 ore.
De exemplu, poti alege sa mananci intre orele 10 si 18. In acest interval vei lua 2 sau 3 mese, in functie de nevoile tale. Este important sa iei aceste mese la aproximativ aceleasi ore. Limitand posibilitatea de a manca alimente intr-o perioada prestabilita, vei consuma mai putine calorii. Mancand la aceleasi ore, corpul tau se va obisnui cu acest stil de viata si in doar cateva zile nu vei mai simti senzatia de foame.
Postul cu zile alternative: Acesta presupune sa postesti o zi da si o zi nu sau sa consumi foarte putine calorii (500-600) in zilele de post.
Ce se intampla in corp daca tii intermitent fasting timp de 30 de zile
Cei de pe canalul de YouTube Goal Guys au experimentat postul intermitent timp de 30 de zile si au tras concluzii despre cum acesta ne influenteaza sanatatea, dar si starea de bine.
Cum sa urmezi corect postul intermitent ca sa slabesti sanatos
Pierderea in greutate
Daca doresti sa slabesti, intermitent fasting poate fi o metoda eficienta pentru a reduce aportul caloric. Prin reducerea intervalului de timp in care mananci, este mai probabil sa mananci mai putine calorii in total, ceea ce poate duce la pierderea in greutate.
Cresterea nivelului de energie
Desi poate dura cateva zile pana sa te adaptezi la intermitent fasting, multe persoane observa o crestere a nivelului de energie odata ce se obisnuiesc cu acest tip de alimentatie. Acest lucru se poate datora faptului ca organismul tau incepe sa arda grasimea pentru a produce energie in loc de glucoza.
Imbunatatirea functiei cerebrale
Te poti concentra mai bine. Unele studii sugereaza ca intermitent fasting poate avea efecte benefice asupra functiei cerebrale, inclusiv cresterea nivelului de neurotransmitatori si imbunatatirea functiei cognitive.
Scaderea inflamatiei
Intermitent fasting poate ajuta la reducerea inflamatiei din corp. Inflamatia cronica poate fi un factor de risc pentru numeroase afectiuni, inclusiv boli de inima, diabet si cancer.
Postul intermitent poate schimba ceasul intern al organismului
Este important sa retii ca postul intermitent nu este potrivit pentru toata lumea. Daca ai probleme de sanatate, ar trebui sa discuti cu medicul inainte de a incerca aceasta metoda de alimentatie. De asemenea, este important sa mananci alimente sanatoase si echilibrate si sa nu faci rabat de la calitatea produselor pe care alegi sa le consumi.
Foto: Instagram/@bandier