In trecut, nu foarte multa lume stia ce este hummusul, din ce este facut mai exact si daca este sau nu recomandat intr-o dieta sanatoasa. In prezent, toata lumea il adora.
Mancat cu legume crude, pe post de gustare, cu paine proaspata sau in tot felul de wrapuri, hummusul a devenit unul dintre cele mai des consumate produse, in Europa si nu numai.
Iata ce se intampla in corp atunci cand mananci hummus destul de des!
1. Poti avea o digestie mai buna
Exista atat de multe retete de hummus! Cu dovleac, cu sfecla, cu rosii uscate sau chiar si cu ciocolata sau unt de arahide. Cu toate acestea, ingredientul principal ramane mereu acelasi: nautul. Acesta are un continut foarte mare de fibre, ceea ce te ajuta sa ai o digestie mai buna.
Daca te confrunti cu probleme digestive, precum constipatia sau diareea, hummusul te poate ajuta sa le remediezi, alaturi de alte ingrediente bogate in fibre, precum legumele proaspete. Aasadar, o gustare formata din hummus si betisoare de morcov, ardei gras si castravete poate fi o varianta excelenta!
2. Oasele tale vor fi mai sanatoase
Pe langa fibre si proteine, nautul mai contine un element care este omis, de obicei: manganul. Acesta contribuie la oase si cartilaje sanatoase, indiferent de varsta. Mai mult, unele studii arata ca un nivel scazut de mangan este asociat cu osteoporoza.
Asadar, daca mananci hummus des, poti beneficia de o cantitate semnificativa de mangan, ceea ce te poate ajuta, pe termen lung, sa ai oase si articulatii sanatoase.
3. Inflamatia din corp se poate reduce
Am stabilit deja ca o dieta bogata in fibre ajuta digestia. O digestie buna inseamna o detoxifiere naturala eficienta, ceea ce elimina nivelul de inflamatie la nivelul intregului corp.
In plus, uleiul de masline din hummus are si el un aport imens, in ceea ce priveste proprietatile antiinflamatoare. Acesta este bogat in antioxidanti si te poate ajuta sa scazi inflamatia, sa ai o piele mereu tanara si, per total, un corp sanatos si echilibrat.
6 alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata inainte de culcare
4. Poti slabi…
Gestionarea greutatii corporale este un subiect complex si nu exista alimente care, pe cont propriu, te ajuta sa slabesti. Cu toate acestea, cand inlocuiesti cremele tartinabile dense caloric si sarace nutritiv din comert cu hummus, te vei satura mai repede, iar senzatia de satietate va dura mai mult. Astfel, vei consuma, per total, mai putine calorii.
In plus, de cele mai multe ori, pasta de naut este servita alaturi de legume proaspete, ceea ce contribuie si mai mult la o senzatie de satietate care dureaza mai mult.
5. …dar te poti si ingrasa!
Hummusul este o gustare sanatoasa, insa excesul poate deveni o problema, ca in cazul oricarui aliment, de altfel. In plus, depinde foarte mult daca hummusul pe care il mananci a fost facut de tine sau cumparat din magazin.
Unele produse contin o cantitate mare de ulei, ceea ce adauga extra calorii. In plus, pasta de susan (tahini) este si ea destul de bogata din punct de vedere caloric, astfel ca excesul poate duce, in timp, la ingrasare.
Foto: Unsplash.com.