Ce se intampla in corpul tau cand renunti la micul dejun

1
De Maria Constantin
22 dec. 2023

Fastingul nu este pentru oricine, iar inainte de a incepe aceasta practica ar fi bine sa discuti cu un medic. Specialistii avertizeaza ca renuntarea la micul dejun poate avea un impact asupra sanatatii.

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei – cu totii stim asta. Ei bine, aceasta regula are o baza reala. Studiile arata ca o masa sanatoasa are legatura cu un nivel mai mare de nutrienti care ajung in organism de-a lungul zilei si cu o dieta mai buna.

Partea proasta e ca nu toata lumea are timp pentru micul dejun. Iar multe persoane prefera sa tina post dimineata si sa manance consistent mai tarziu.

Expertii consultati de Eat This explica ce se intampla in corpul tau daca nu mananci nimic dimineata:

S-ar putea sa-ti scada glicemia

Fara nutrientii pe care ii furnizeaza un mic dejun sanatos, nivelul glicemiei poate scadea, ducand la letargie, nervozitate si lipsa de concentrare, arata un studiu din 2019. „Intrucat ai tinut post in timpul noptii, cand ai dormit, nivelul glicemiei tale este deja scazut in mod natural”, arata Caroline Young, medic nutritionist. In plus, cercetarile au aratat ca renuntarea la micul dejun are legatura cu un risc crescut de diabet de tip 2.

Poti sa ai dificultati de concentare

Micul dejun furnizeaza nutrienti esentiali care sustin activitatea creierului pentru o zi intreaga de lucru. Daca nu mananci dimineata, poti avea dificultati de concentrare si o stare de confuzie. Un studiu din 2017 a aratat ca participantii care nu au luat micul dejun sau nu au mancat sanatos dimineata au avut performante cognitive mai slabe in timpul zilei decat cei care au mancat sanatos.

Ce se intampla in corpul tau cand incerci intermitent fasting pentru 30 de zile

Nutritionista Trista Best a spus pentru ETNT ca „micul dejun ii ofera corpului si creierului nutrientii esentiali si energia necesare dupa o noapte de fasting”. „Pentru unele persoane, omiterea micului dejun poate duce la performante cognitive scazute, inclusiv la dificultati de concentrare, de memorie si de rezulvare a problemelor. Acest lucru poate fi observat indeosebi dimineata, cand solicitarea mentala este ridicata”, a adaugat ea.

Incetinirea metabolismului

Daca nu mananci nimic dimineata, cand corpul are nevoie de calorii pentru a sustine activitatile din prima parte a zilei, acest lucru poate avea un efect contrar asupra metabolismului. Studiile arata ca organismul se poate adapta la aceasta situatie prin reducerea ritmului metabolic, ceea ce poate duce la cresterea in greutate.

S-ar putea sa-ti creasca foamea

Renuntarea constienta la micul dejun poate declansa niste pofte intense in cursul zilei, iar astfel poti sa ajungi sa mananci mai mult, facand dificila mentinerea unei alimentantii echilibrate.

„Organismul tau cauta echilibru, asa ca omiterea micului dejun poate duce la mai multe pofte sau la mai multe mese si gustari in timpul zilei pentru ca incearca sa-si procure caloriile lipsa”, a spus nutritionista Sarah Schlichter. „Un studiu a aratat ca persoanele care renunta la micul dejun consuma mai multi carbohidrati, zahar si grasimi decat cele care iau micul dejun”, a adaugat ea.

Nivelul de cortizol poate creste

Hormonul stresului nu reactioneaza doar la stresul emotional, ci si la cel psihologic indus de omiterea meselor. Potrivit unui studiu din 2021 publicat de Nutrients, renuntarea la micul dejun poate declansa cresterea nivelului de cortizol dimineata, ducand la un apetit crescut si la o calitate slaba a somnului.

3 trucuri pentru un mic dejun care iti echilibreaza hormonii (si 3 lucruri pe care sa NU le faci)

„Orice forma de restrictie alimentara, inclusiv renuntarea la micul dejun, este un stres mental si fizic”, spune Caroline Young. „Pentru reglarea sistemului nervos, e nevoie de o hranire adecvata. Deci, cand renunti la micul dejun, corpul tau este mai predispus sa intre intr-o stare de dereglare, de tip lupta sau fugi, care vine laolalta cu anxietate, puls ridicat si iritare”, a adaugat experta.

Nivelul de energie se poate prabusi

Micul dejun furnizeaza corpului tau tot ce are nevoie pentru a-si incepe procesele metabolice si pentru a avea suficienta energie ca sa indeplineasca activitatile zilnice. Potrivit unui studiu din 2021, cand sari peste micul dejun, nivelul glicemiei se poate prabusi, avand ca efect oboseala, letargia si scaderea calitatii somnului.

Foto: freepik.com