Ce se intampla in corpul tau cand renunti la zahar pentru 30 de zile

1
De Cristiana Astefanoaiei
11 apr. 2023

Zaharul poate invita mai multe probleme in viata ta de zi cu zi decat ai putea crede vreodata. De la riscul hipertensiunii arteriale pana la cresterea in greutate, diabet si boli ale ficatului, consumul zilnic de zahar poate avea efecte secundare grave asupra sanatatii tale generale.

Reducerea consumului de zahar poate avea niste efecte destul de… dulci asupra sanatatii tale. Renuntarea la zaharurile adaugate, chiar si doar pentru o luna, poate parea dificila la inceput, dar beneficiile pe care le poate aduce merita. Samiksha Kalra, dietetician sef si nutritionist la Rosewalk Hospital, explica ce se poate intampla cu organismul tau atunci cand nu adaugi zahar in dieta ta timp de 30 de zile.

Risc redus de cancer

Consumul de zahar poate fi un factor de risc in dezvoltarea unor tipuri de cancer, cu accent pe cancerul de san. Renuntarea la zahar poate reduce, de asemenea, riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer.

Ciupercile au beneficii anti-cancer. Cum se gatesc si se consuma corect pentru a le activa proprietatile

Energie crescuta

In timp ce zaharul este o sursa de energie, tipul de sursa este cel mai important lucru. Zaharul rafinat, care se gaseste in alimentele procesate, prajituri si chipsuri te poate face sa te simti molesita si letargica. Asadar, daca renunti la zahar timp de o luna, sunt sanse sa simti o crestere naturala a nivelului de energie.

Sanatate intestinala mai buna

Daca te confrunti cu balonarea si cu un sistem digestiv imprevizibil, o pauza de la zahar te va ajuta foarte mult. Dupa cum spune specialistul, renuntarea la zahar timp de o luna poate fi benefica pentru sanatatea ta digestiva. Renuntarea la zahar te ajuta sa obtii o crestere a bacteriilor intestinale „bune”.

Pierdere in greutate

Zaharul este bogat in calorii si nu ofera nicio valoare nutritionala, astfel ca renuntarea la el chiar si pentru 30 de zile poate duce la scaderea in greutate.

Imbunatatirea sanatatii dentare

Consumul excesiv de zahar poate duce la carii dentare si alte probleme dentare. Renuntarea la zahar poate ajuta la prevenirea acestor probleme.

Afla ce risti daca nu tratezi cariile dentare la timp

Imbunatatirea starii de spirit

Poate nu te-ai fi gandit la asta, dar consumul de zahar poate determina fluctuatii ale nivelului de glucoza din sange, ceea ce poate duce la schimbari de dispozitie si anxietate. Renuntarea la zahar poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea simptomelor de anxietate.

Un aspect mai placut al tenului

Consumul excesiv de zahar poate duce la inflamatie cronica in organism, ceea ce poate contribui la aparitia acneei si la inrautatirea altor afectiuni ale pielii, precum eczemele si psoriazisul. Prin urmare, reducerea sau eliminarea zaharului din alimentatie poate ajuta la reducerea inflamatiei si, implicit, la imbunatatirea aspectului pielii. In plus, renuntarea la zahar poate ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de insulina in organism, ceea ce poate reduce riscul aparitiei unor probleme de piele, cum ar fi dermatita seboreica si rozaceea.

8 bauturi cu un continut redus de zahar, care sunt mult mai sanatoase decat sucurile

Consumul excesiv de zahar poate fi asociat cu un risc crescut de boli cronice precum diabetul, bolile de inima si cancerul. Renuntarea la zahar poate ajuta la reducerea acestui risc si la imbunatatirea sanatatii generale. Fa un experiment in care renunti la zahar pentru 30 de zile si noteaza-ti intr-un jurnal cum te simti de la o zi la alta. Vei observa efectele benefice pe care le va avea acest lucru asupra organismului.

Atentie! Atunci cand revii la consumul de dulciuri, fa-o treptat, astfel incat sa nu-ti sochezi corpul.

Foto: Instagram/@samiclarke