Ce se intampla in corpul tau daca bei alcool in fiecare seara: 7 efecte negative

1
De Maria Constantin
20 aug. 2023

Un pahar de vin la cina dupa o zi grea sau o bere seara reprezinta ceva obisnuit pentru multe persoane, si ne spunem ca aceasta relatie moderata cu alcoolul are chiar beneficii pentru sanatate. De fapt, legatura dintre starea de spirit si alcool e complexa.

Indiferent de posibilele beneficii pentru sanatate, adevarul este ca alcoolul e o substanta toxica si psihoactiva. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acesta contribuie la peste trei milioane de decese in fiecare an. Prin urmare, este adevarat ca ceva cu efecte secundare atat de severe poate fi benefic pentru noi? Dovezile inclina spre un raspuns negativ, scrie EatThis.com.

Un studiu analitic publicat in acest an in JAMA, bazat pe rezultatele din 107 de studii, arata ca un consum moderat de alcool nu ofera protectie impotriva decesului, asa cum ne place sa credem. Mai mult, potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC), consumul zilnic al unei bauturi in cazul femeilor si a doua bauturi in cazul barbatilor poate creste riscul de cancer.

Efectele daunatoare ale consumului de alcool pot depasi potentialele beneficii pe termen lung, arata studiile recente. Insa care sunt consecintele daca bei un pahar (sau doua) in fiecare seara:

Calitatea somnului scade

Alcoolul este un depresiv si are un efect asemanantor cu cel al unui sedativ, insa iti poate afecta calitatea somnului. Alcoolul interupe ciclul REM al organismului si interfereaza cu ritmul respiratiei. Un studiu din 2020 publicat in jurnalul stiintific Public Health Nutrition a descoperit ca persoanele cu un consum mai mare de alcool au un somn mai scurt si mai multe episoade de sforait si apnee.

Volumul creierului se poate micsora

Cine se gandeste la creier cand tot ce vrea e sa se bucure de un pahar de bautura seara? Din pacate, creierul este afectat negativ de consumul zilnic de alcool. Un studiu din 2022 publicat de jurnalul Nature Communications a descoperit ca o singura bautura alcoolica pe zi poate fi asociata cu schimbari ale volumului materiei cenusii si albe din creier. Persoanele care consuma mai mult alcool in fiecare zi au avut o scadere mai mare a volumului creierului.

Survin schimbari de dispozitie

Multi beau un cocktail sau un pahar de vin ca sa scape de o stare proasta de spirit, dar s-a dovedit ca alcoolul poate contribui la un ciclu vicios al dispozitiei. Alcoolul e un depresiv si are un efect direct asupra echilibrului neurotransmitatorilor precum serotonina si dopamina din creier.

Dupa ce bei alcool, incepi sa te simti mai relaxata si mai increzatoare, dar curand dupa ce alcoolul e metabolizat in organism, schimbarile chimice care se petrec pot duce la iritabilitate, anxietate, depresie si furie. Adauga aceste sentimente la o usoara ameteala si ai tot ce-ti trebuie pentru a simti nevoia de a bea din nou a doua zi ca sa „faci fata” senzatiilor negative.

Sanatatea orala are de suferit

Alcoolul este diuretic, ceea ce inseamna ca scoate apa si sarea din corp si poate provoca deshidratare. Nevoia disperata de apa pentru a face fata uscarii gurii cand te trezesti dupa ce ai baut alcool seara sau noaptea este cauzata de deshidratare. Pe langa disconfort, alcoolul poate cauza si inflamatii in gura si reduce nivelul salivatiei, afectand sanatatea orala.

Esti mai predispusa la ingrasare

Alcoolul afecteaza somnul, iar somnul este esential pentru controlul greutatii. Un studiu din 2017 publicat de European Journal of Clinical Nutrition a descoperit ca privarea partiala de somn a fost asociata cu o crestere a aportului de calorii (385 calorii in plus pe zi).

Alt mod in care alcoolul afecteaza greutatea este chiar continutul sau caloric. Alcoolul e al doilea macronutrient caloric (un gram de alcool echivaleaza cu sapte calorii) si contine zero elemente nutritive pentru organism. In general, un pahar de vin contine in jur de 120 de calorii, iar consumul zilnic poate duce la ingrasare.

In plus, consumul de alcool poate incuraja consumul de alimente calorice – produse bogate in grasimi, sare si zahar.

10 celebritati care nu consuma alcool. Cum li s-a schimbat viata dupa ce au renuntat la acest obicei

Esti mai predispusa la imbolnavire

Un sistem imunitar robust este esential pentru a lupta impotriva bolilor, insa imunitatea e afectata negativ de consumul de alcool. O mare parte din sistemul imunitar rezida in tractul gastrointestinal si tocmai acesta este primul punct de impact al alcoolului consumat. Daunele pe care bautura le produce pot duce la aparitia inflamatiilor in organism. Alcoolul afecteaza si bacteriile bune din intestine si distruge celulele sistemului imunitar din tractul digestiv.

Sanatatea intestinelor poate avea de suferit

Este important pentru sanatate si pentru starea de spirit sa ai un tract intestinal sanatos. Intestinele sanatoase contribuie la stabilitatea dispozitiei, reglajul hormonal, intarirea imunitatii si reducerea inflamatiilor. Alcoolul poate subrezi sanatatea intestinelor prin deteriorarea mucoasei intestinale si distrugerea florei intestinale bune. Combinatia dintre mucoasa intestinala afectata si reducerea florei intestinale poate duce la probleme digestive, proasta dispozitie, probleme dermatologice si la slabirea imunitatii.

Foto: depositphotos.com