Ce se intampla in corpul tau daca nu ai un program regulat de somn? Rezultatele alarmante ale unui nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
28 nov. 2024

Este esential pentru sanatatea ta sa dormi suficiente ore in fiecare noapte, dar un nou studiu demonstreaza ca la fel de important este si programul tau de somn.

Cei care nu au ore regulate de culcare si trezire au un risc mai mare de accidente cerebrale si atac de cord, potrivit unui studiu realizat asupra adultilor din Marea Britanie.

Tiparele neregulate de somn cresc riscul unor afectiuni grave precum accident vascular, insuficienta cardiaca si atac de cord cu pana la un sfert, indiferent daca dorm suficiente ore.

Programul haotic de somn duce la instalarea inflamatiei, care la randul sau poate cauza acumularea de grasimi pe artere, precum si la intreruperi in ritmul circadian, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale si a altor functii cardiovasculare.

Cum am reusit sa scap de insomniile severe si sa ma bucur din nou de odihna

Cercetatorii au analizat datele a 72.269 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani, care au participat la un studiu din cadrul UK Biobank, si care nu aveau o istorie de evenimente cardiace majore, precum atacul de cord.

Acestia au purtat timp de o saptamana un dispozitiv pentru monitorizarea somnului, iar apoi specialistii au calculat Indexul de Regularitate al Somnului (IRS) pentru fiecare participant.

Acest scor a inclus variabilele de la zi la zi in ceea ce priveste ora de culcare si de trezire, durata somnului si episoadele de trezire din timpul noptii. Scorul s-a incadrat in 0 (foarte neregulat) pana la 100 (tipar de somn perfect regulat).

Fiecare persoana din studiu a fost grupata in functie de scor in trei grupuri: grupul celor cu un somn neregulat (cu scor IRS mai mic de 71,6), moderat neregulat (cu IRS cuprins intre 71,6 si 87,3) si grupul celor cu tipar de somn regulat (scor IRS peste 87,3).

Programul haotic de somn duce la instalarea inflamatiei

Participantii au fost monitorizati pe o perioada de opt ani, timp in care cercetatorii au analizat cati dintre ei au suferit de afectiuni precum atac de cord, accident vascular sau insuficienta cardiaca.

Chiar si dupa ce s-au luat in calcul alti factori care ar putea influenta rezultatele, precum consumul de cafea si nivelul de activitate fizica, cei cu un program neregulat de sommn au fost cu 26 de procente mai predispusi sa sufere de accident vascular, insuficienta cardiaca si atac de cord, comparativ cu cei care aveau un tipar regulat de somn.

3 meditatii simple care iti asigura un somn profund si odihnitor

Si cei cu un somn moderat neregulat au avut un risc cu 8% mai mare, potrivit rezultatelor publicate in Journal of Epidemiology and Community Health.

Oamenii de stiinta au mai descoperit ca scorul IRS este o masura direct proportionala – riscul oamenilor de a suferi atacuri de cord si accidente vasculare crescand cu cat tiparele lor de somn erau mai neregulate.

„Programul regulat de somn ar putea fi mai relevant decat durata suficienta de somn”

Per ansamblu, durata recomandata de somn pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani este de sapte pana la noua ore pe noapte si sapte pana la opt ore pentru cei cu varsta de peste 65 de ani.

„Rezultatele noastre sugereaza ca programul regulat de somn ar putea fi mai relevant decat durata suficienta de somn in reducerea riscului de evenimente cardiovasculare”, au declarat cercetatorii, citati de Mail Online.

„Nu este clar cu exactitate cum influenteaza somnul inima, dar cercetarile sugereaza ca derelegari ale somnului sunt asociate cu un nivel mai ridicat al unei proteine numite CRP”, a spus pentru Daily Mail Emily McGrath, asistent senior in cadrul Fundatiei Britanice A Inimii.

Ai probleme persistente cu somnul? Este posibil sa te confrunti cu una dintre aceste 5 afectiuni

„Este un semn de inflamatie, proces asociat cu boli ale inimii si ale sistemului circulator”, a adaugat ea.

„Somnul poate avea un impact indirect asupra sanatatii inimii prin afectarea alegerilor din stilul nostru de viata. Studiile au demonstrat ca atunci cand nu dormi suficient sunt afectati hormonii care influenteaza apetitul, ceea ce creste pofta pentru alimente bogate in zahar. Pe o perioada lunga de timp, asta poate duce la crestere in greutate si un risc mai mare de afectiuni cardiace”, mai spune specialista.

Foto: depositphotos.com