Cercetatorii sunt prinsi intr-o cursa contracronometru pentru dezvoltarea si testarea unui vaccin, precum si a unui tratament viabil. Incertitudinea poate naste temeri, dar vestea buna este ca, intr-un timp scurt de la izbucnirea pandemiei, expertii au reusit sa afle multe lucruri importante despre felul in care se raspandeste noul coronavirus si despre cum ataca organismul uman. Si cu cat stim mai multe despre adversar, cu atat ne putem apara mai bine.
Specialistii consultati de Refinery29 explica modul in care noul coronavirus se infiltreaza in celulele umane si de ce provoaca anumite simptome generale.
Cum patrunde virusul in organism?
Cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste, ea produce asa-numitele „picaturi respiratorii”, particule vizibile si invizibile de apa care contin mucus, saliva si pot contine si virusul. Acestea se raspandesc in preajma si pot fi inhalate de alte persoane sau pot ateriza pe haine ori pe obiectele din jur.
Cel mai des se transmite cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta in palme, apoi atinge o suprafata, cum ar fi usa frigiderului de la magazin.
Mai multe studii au aratat ca virusul poate supravietui cateva ore si chiar mai multe zile. Asta inseamna ca urmatoarea persoana care atinge usa frigiderului poate prelua virusul, iar daca isi atinge fata aceste picaturi ajung in contact cu membrana de mucus prin ochi, nas sau gura. Exact de asta are nevoie coronavirusul pentru a patrunde in corp.
Ajuns in organism, acesta se ataseaza de celule, explica Jane M. Orient, directorul executiv al Asociatiei Medicilor si Chirurgilor din America si presedintele ONG-ului Medicii pentru pregatirea in caz de dezastre.
Ce se intampla in corp este o invazie armata la nivel microscopic: virusul intra in fiecare celula, preia controlul asupra ei si incepe sa se multiplice. Apoi celula se rupe si moare, explica Jill Grimes, medic la UT Austin’s Student Health Services. Virusul intra apoi in sistemul sanguin si repeta procesul in celulele pe care le intalneste.
De ce apare tusea
Inca din primele zile ale pandemiei, tusea a fost identificata ca simptom clar al COVID-19. „Coronavirusul are tendinta de a se indrepta spre tractul respirator jos, spre plamani, spre alveolele pulmonare – mai mult decat o simpla raceala”, spune Dr. Orient. Tusea este raspunsul corpului la iritatia din plamani, arata el.
Pentru unii pacienti, indeosebi penru cei cu probleme respiratorii preexistente, COVID-19 poate duce la pneumonie virala si la sindrumul respirator acut. Ambele afectiuni pot provoca leziuni grave ale plamanilor si pot necesita conectarea bolnavului la ventilator.
De ce dispar mirosul si gustul
Acest simptom a fost observat recent. Intr-o analiza efectuata de King’s College London asupra a 579 de bolnavi s-a observat ca 59% din ei au raportat pierderea gustului si a mirosului.
Nu se stie exact mecanismul prin care apare acest simptom, dar Jill Grimes si Jane Orient cred ca acest lucru se datoreaza afectarii celulelor nervului mirosului din nas. „Imagineaza-ti ca e ca si cum fumatul sau vapatul distrug simtul gustului sau al mirosului prin iritarea directa si prin efectul nociv pe care il au asupra gurii si nasului”, spune Dr. Grimes.
Jane Orient spera ca acest efect este temporar pentru cei mai multi oameni, dar numai timpul poate oferi un raspuns sigur la aceasta problema.
Care sunt celelalte simptome comune ale coronavirusului
Virusul are efecte diferite asupra oamenilor, dar exista cateva linii comune, scrie Refinery29. Un studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, realizat pe 56.000 de cazuri din China, a descoperit ca 40% din pacienti simteau o oboseala coplesitoare, circa 19% aveau o respiratie scurta, iar 88% faceau febra.
„Pacientii care aveau coronavirus respirau foarte greu. Aveau respiratia scurta pentru ca se confruntau cu blocarea alveolelor pulmonare infectate”, spune Dr. Orient. Asa cum te simti obosit dupa ce ai alergat la o cursa de maraton, coronavirusul poate suprasolicita organismul si il poate lasa fara resurse.
Febra este produsa de raspunsul imunitar al corpului. „Ca parte a sistemului nostru natural de aparare, raspunsul sanatos la infectie este cresterea temperaturii, ceea ce poate scadea capacitatea virusului de a se reproduce”, explica Dr. Grimes. Dar daca temperatura creste la peste 40 de grade Celsius, trebuie sa iei legatura cu medicul. Trebuie sa incepi sa tratezi febra acasa cand temperatura corpului ajunge la 38,9 grade.
Cum tratezi COVID-19
Deocamdata nu exista un remediu usor. Desi au fost semnalate in presa si pe retelele de socializare mai multe metode de tratament, unele dintre ele fanteziste si fara temei stiintific (de exemplu, gargara cu apa sarata ucide coronavirusul), altele inca sunt in faza de analiza.
In prezent se desfasoara mai multe studii care examineaza daca Hidroxiclorochina, medicament folosit in tratarea malariei, poate avea o actiune eficienta contra noului coronavirus. In unele cazuri, injectiile cu vitamina C au dat rezultate bune, adauga Dr. Orient, insa expertii au pareri impartite in privinta efectelor.
Covid-19: Sunt sigure mastile de protectie facute acasa? Ce spun medicii
Pentru tratamentul la domiciliu, Dr. Grimes spune ca medicamentele pentru raceala par sa amelioreze simptomele. Dar unii experti, printre care si Jane Orient, se pronunta impotriva unor medicamente care suprima febra. „Existau unele ingrijorari teoretice cu privire la folosirea ibuprofenului si orientarea spre acetaminofen (paracetamol, n.r.), dar noile dovezi arata ca acestea nu sunt intemeiate”, a spus ea.
Inca ceva: dormi si hidrateaza-te cat mai mult posibil, asa cum trebuie sa faci in general cand esti bolnav, recomanda Mayo Clinic.
Recomandarile actuale publicate de MAI prevad ca daca ai simptome de gripa sau raceala (tuse, febra, dificultati in respiratie) sa suni medicul de familie pentru a solicita sfaturi, dar sa nu mergi din primul moment la unitatile de urgenta. Astfel se previne raspandirea virusului la alte persoane. Este de preferat sa ramai la domiciliu, iar daca situatia se schimba rapid, transferul catre spital sa se realizeze in mod organizat, respectand toate masurile de izolare.
Cum ne putem ajuta corpul sa se apere de coronavirus
Sunt multe lucruri pe care le poti face si care au fost prezentate de mii si mii de ori: spala-te pe maini. Stai la distanta de ceilalti. Nu iesi din casa decat daca este absolut necesar. Ideea e simpla: fa tot ce poti pentru a te proteja de noul coronavirus si pentru a nu-i preda comanda asupra corpului tau.
Foto: Getty Images.