Ce semnifica fiecare saptamana a ciclului menstrual. Daca tii cont de aceste 4 etape, te vei simti mai sanatoasa si mai in forma

1

Pe parcursul unei luni, corpul unei femei intra in patru etape diferite ale ciclului menstrual. Acestea dureaza aproximativ o saptamana, insa timpul este diferit in functie de fiecare. Dar fiecare perioada are plusurile si minusurile ei si, daca le cunosti, poti sa traiesti o viata mai constienta si mai linistita.

Te simti mai bine in anumite perioade decat in altele. Asta pentru ca fiecare saptamana a ciclului menstrual iti influenteaza anumite aspecte ale vietii. Sunt perioada in care te poti concentra mai bine, perioade in care excelezi mai bine la activitati fizice si perioade in care esti mai emotiva.

Daca iti cunosti corpul si determini care sunt aceste saptamani, te poti folosi de asta pentru a-ti face programul. Vei stabili sa faci anumite lucruri in cele mai favorabile momente si, astfel, vei excela.

Ce semnifica fiecare saptamana a ciclului menstrual

Ciclul menstrual al unei femei are diferite etape: faza menstruala, foliculara, ovulatia si faza luteala.

Cate zile este normal sa dureze menstruatia? Semnele care indica o dereglare hormonala

Menstruatia

Menstruatia dureaza intre 2-7 zile. In timpul menstruatiei, uterul tau isi elimina mucoasa groasa, ceea ce duce la sangerari.

Faza foliculara

Faza foliculara se suprapune cu perioada menstruala. Incepe in prima zi a menstruatiei si se termina odata cu ovulatia. Nivelurile de estrogen incep sa creasca, deoarece foliculul din interiorul unuia dintre ovare se maturizeaza. Prin urmare, este probabil sa te simti optimista, iar pielea va fi, de asemenea, in cea mai buna forma.

Ovulatia

Ovulatia are loc atunci cand ovarul elibereaza ovulul in jurul zilei 14 inainte de inceperea urmatoarelor tale menstruatii. Un ovul nefertilizat se va dizolva in interiorul uterului, declansand faza luteala a ciclului.

Faza luteala

In timpul fazei luteale, corpul galben, care se formeaza dintr-un folicul dominant dupa ovulatie, incepe sa produca progesteron. Nivelul acestuia creste treptat in timpul fazei si aici incepi sa te confrunti cu simptomele sindromului premenstrual. Faza luteala dureaza in medie in jur de 14 zile.

Ceea ce cauzeaza proasta dispozitie si somnolenta sunt nivelurile crescute de progesteron. Progesteronul incepe sa creasca dupa ovulatie, in ultimele 12-14 zile ale ciclului menstrual. Aceasta este, de asemenea, perioada cunoscuta sub numele de „sindromul premenstrual”, cand te vei simti de obicei iritata, obosita si infometata.

Performanta ta la locul de munca ar putea incepe sa scada, ceea ce inseamna ca ar trebui sa iti concentrezi eforturile pentru a te energiza cat mai mult posibil.

Prima jumatate a ciclului tau, adica zilele care urmeaza menstruatiei, este momentul in care progesteronul este la cel mai scazut nivel, iar estrogenul trece acum pe primul loc. In aceasta perioada, te vei simti energizata, concentrata si inspirata.

Intarzierea menstruatiei nu inseamna doar o sarcina. Ce afectiuni poate sa anunte ciclul neregulat

Ce este bine sa faci in fiecare saptamana a ciclului menstrual

Etapa menstruatiei

Nivelul de energie este scazut. Acorda-ti timp pentru a te odihni, mai ales daca suferi de anumite simptome in timpul menstruatiei. Totusi, nu evita sportul, caci exercitiile usoare, plimbarile sau dansul te vor ajuta sa reduci aceste efecte negative.

Intrucat corpul tau trece printr-un fel de curatare, care are si un impact mental, ar trebui sa te concentrezi pe munca interioara, emotionala si sa te dedici autoperfectionarii si atentiei.

La locul de munca, acesta este un moment excelent pentru epurarea si organizarea spatiului de lucru. Nu este momentul sa te apuci de noi proiecte sau, daca ai posibilitatea, evita deadline-uri sau task-urile dificle. Ti-ar prinde bine sa te ocupi de rearanjare si simplificare, eliminand hartiile inutile si stabilind noi sisteme de organizare care sa fie mai productive.

Faza foliculara

In timpul etapei foliculare a ciclului menstrual, ar trebui sa te simti energizata si inspirata. Poti sa faci sport, sa adopti noi obiceiuri de viata, sa mananci alimente nutritive.

Acesta este un moment excelent pentru a incepe un nou proiect si pentru a te ocupa de sarcini de lucru mai dificile, care vor necesita mai mult entuziasm si energie creativa. Daca planuiesti sa iti schimbi locul de munca, etapa foliculara este cea mai buna pentru interviurile de angajare, de exemplu.

Este o perioada buna si pentru a incepe ceva nou. Inscrie-te la cursuri sau invata o limba straina.

Etapa ovulatiei

Energia si concentrarea sunt la un nivel maxim. Sportul si plimbarile lungi ar trebui sa fie nelipsite, te vor face sa te simti bine. Ai grija sa te hidratezi mai bine in aceasta perioada.

In ceea ce priveste activitatea ta profesionala, dai randament maxim si poti sa te ocupi de orice sarcina.

Este o perioada buna pentru socializare si colaborare, in general. Stabileste intalniri si discutii in aceasta saptamana a ciclului menstrual.

Faza luteala

Fluctuatiile hormonale din aceasta etapa te vor face probabil mai introvertita si iti vor indrepta gandurile spre auto-reflectie.

Daca exista schimbari profunde pe care trebuie sa le faci in viata ta, sa regandesti relatiile (personale si de afaceri) si sa iei decizii vitale  – acesta este momentul. Totusi, nu purta discutii care poti genera situatii tensionate, in special la serviciu. Noteaza-ti toate gandurile si revino la ele in urmatoarea faza foliculara sau a ovulatiei. In faza luteala s-ar puta sa fii prea sensibila si sa reactionezi exagerat.

Reteta de salata de morcovi virala pe TikTok. De ce este bine sa o mananci inainte de menstruatie

Tine minte ca fiecare femeie este diferita, iar aceste perioade pot sa dureze mai mult sau mai putin si se pot manifesta in alte maniere. Foloseste aceste informatii ca un punct de plecare si urmareste-ti corpul pentru a vedea ce ti se aplica. Apeleaza la o aplicatie de urmarire a ciclului menstrual si noteaza-ti, timp de cateva luni, cand te-ai simtit mai energica si plina de viata si cand ai fost mai sensibila sau cu un nivel de energie scazut. Asa, vei putea sa iti organizezi rutina pentru a-ti usura viata si a te simti mai bine.

Foto: depositphotos.com