Beyoncé, Chris Hemsworth, Tom Hardy, Miranda Kerr si Justin Theroux sunt doar cateva dintre vedetele de la Hollywood care au ales sa tina o dieta cel putin controversata. Postul intermitent pare sa fie tot mai des integrat in stilul de viata al celebritatilor. Am rugat-o pe Luiza Eacobescu, nutritionist, sa ma lamureasca ce presupune, de fapt, acest regim.
Ce este postul intermitent
Postul intermitent este structurat pe anumite intervale de timp zilnice. Mai exact, este vorba despre o reorganizare a orelor de masa, insa fara a reduce aportul zilnic. „Presupune o alternare a aportului alimentar cu ore sau chiar zile in care nu se mananca nimic. Perioada cea mai des practicata de <<abstinenta alimentara>> este de 14-18 ore, putandu-se ajunge la maximum 36 de ore”, explica nutritionistul. Se poate incepe prin renuntarea la una dintre mese, ajungandu-se astfel la o pauza alimentara de 6-8 ore, dupa care poti creste acest interval. Specialistul iti atrage, insa, atentia: inainte de a incepe postul intermitent este important sa ai un stil de viata echilibrat.
Care sunt beneficiile postului intermitent
Scaderea in greutate. Corpul invata sa transforme grasimea in energie, declansandu-se mecanisme ale arderii grasimii chiar si dupa incheierea acestui tip de alimentatie.
Se regleaza nivelul hormonului grelina, cunoscut si sub denumirea de hormonul foamei.
Postul intermitent reduce inflamatiile din corp.
Regleaza nivelul glicemiei.
Protejeaza sistemul cardiovascular.
Creste speranta de viata.
Postul intermitent are si dezavantaje
Ca orice regim strict, si postul intermitent are dezavantaje. Specialisul spune ca metabolismul se poate incetini si pot sa apara probleme de digestie daca aportul caloric este prea mare. “De asemenea, poate aparea riscul imposibilitatii mobilizarii grasimii in energie. Este riscanta inceperea unui asemenea program fara a consulta in prealabil un nutritionist care sa va indrume, mai ales daca exista dezechilibre hormonale sau probleme de sanatate, ori regimul dumneavoastra alimentar este unul defectuos (bogat in grasimi sau zaharuri)”, spune nutritionistul.
De aceea, inainte de a incepe orice regim, consulta un specialist. Nu tine diete dupa ureche pentru ca s-ar putea sa iti faci mai mult rau decat bine.
Foto: Getty Images.