Ce traume reprimate se ascund in spatele durerii cervicale si de umeri

1
De Alice Papuc
17 sept. 2024

Atunci cand te confrunti cu tensiune musculara si dureri aparent inexplicabile, corpul tau incearca sa iti transmita un anumit mesaj.

Durerea cervicala si de umeri reprezinta probleme pe care cele mai multe dintre noi le-am experimentat. In mod normal, tindem sa asociem aceste dureri cu statul prelungit in fata calculatorului, postura incorecta sau efort fizic intens. Desi aceste cauze pot fi valabile, exista si o alta dimensiune pe care prea putine dintre noi o exploram, dar care merita toata atentia noastra, mai ales atunci cand ne aflam intr-o perioada stresanta iar aceste probleme persista, oricate masaje am face sau oricate creme de dureri am aplica: dimensiunea emotionala sau, mai exact, traumele reprimate.

Legatura dintre traume si corp

Corpul are o memorie somatica, ceea ce inseamna ca experientele emotionale pot fi „stocate” in diferite parti ale corpului. Aceasta legatura intre minte si corp este fundamentala in intelegerea modului in care traumele reprimate se pot manifesta fizic. Durerea cervicala si de umeri este adesea asociata cu sentimentul de povara, tensiune emotionala si stres. Umerii sunt adesea vazuti ca „locul” unde ne purtam grijile, iar zona cervicala este adesea afectata de tensiuni si emotii neexprimate.

Corpul nostru reprezinta o oglinda a experientelor pe care le traim

Umerii si zona cervicala sunt, din punct de vedere metaforic, locuri in care purtam „greutatea lumii”. Cand ne simtim coplesiti de responsabilitati, de asteptarile celorlalti sau chiar de propriile noastre asteptari, aceasta tensiune emotionala se poate reflecta in tensiune musculara si durere puternica in aceste zone.

6 tehnici care te ajuta cu adevarat sa ai mai multa incredere in tine. Sunt recomandate de specialisti

Emotii care ne afecteaza mai mult decat am crede

In primul rand, trebuie sa discutam despre stresul cronic. Atunci cand suntem supuse la stres continuu si neprocesat, intregul nostru corp ajunge sa se incordeze. Aceasta tensiune se acumuleaza in timp si poate duce la dureri persistente in zona cervicala si de umeri.

In continuare, nu putem sa nu abordam frica si anxietatea. Aceste emotii sunt adesea asociate cu o postura defensiva, in care muschii gatului si umerilor se incordeaza ca un raspuns de aparare. Daca aceste emotii nu sunt gestionate, ele pot duce la dureri fizice severe in aceasta zona, chiar daca durerea este, aparent, inexplicabila.

Mai mult decat atat, probabil ca si tu ai experimentat, cel putin o data, sentimentul de neputinta. Eu sigur am facut-o, lasandu-ma coplesita de tot ceea ce se intampla in jurul meu. Iar cand cineva simte ca nu poate face fata presiunilor vietii, aceasta stare emotionala se poate manifesta printr-o incordare in zona umerilor si a gatului, ca si cum ar purta o greutate prea mare pe umeri.

Cum pot fi identificate si vindecate traumele reprimate?

Identificarea traumelor reprimate nu este intotdeauna un proces usor, deoarece acestea sunt ascunse adanc in subconstient. Cu toate acestea, exista cateva semne care pot indica prezenta unor astfel de traume:

Visuri sau cosmaruri recurente: Acestea pot reflecta traume nerezolvate care incearca sa iasa la suprafata.

Reactii emotionale intense la situatii aparent nesemnificative: Aceste reactii pot fi declansate de amintiri sau experiente legate de traumele reprimate.

Dureri cronice inexplicabile din punct de vedere medical: Cand nu exista o explicatie medicala clara pentru durerile cervicale si de umeri, este posibil ca acestea sa aiba o componenta emotionala, astfel ca trebuie sa “sapi” adanc in interiorul tau.

Procesul de vindecare a traumelor reprimate necesita rabdare si compasiune fata de sine. Cateva metode eficiente includ:

Psihoterapia: Terapia cu un psiholog poate ajuta la aducerea in constient a traumelor reprimate si la procesarea acestora intr-un mod sanatos.

Terapia prin miscare: Practici precum yoga, pilates, inot sau alte forme de miscare constienta pot ajuta la eliberarea tensiunilor emotionale stocate in corp. Discuta cu medicul tau despre aceste aspecte.

Mindfulness si meditatie: Aceste practici pot ajuta la cresterea constientizarii legaturii dintre minte si corp si la eliberarea stresului emotional.

Tehnici de eliberare emotionala: Aceste tehnici se bazeaza pe atingerea anumitor puncte de presiune pe corp, in timp ce se concentreaza pe eliberarea emotiilor negative.

Foto: depositphotos.com