Ce trebuie sa stie bolnavii de inima despre purtarea mastii de protectie

1
De Cristina Tudor
29 mai 2020

Obligativitatea de a purta masca de protectie in spatiile publice inchise a impartit lumea in doua tabere.

Pe de o parte sunt cei care cred ca aceasta masura poate preveni raspandirea noului coronavirus, iar pe de alta sunt cei care se opun sustinand ca nu suporta masca si ca ii impiedica sa respire. In plus, acestia sunt chiar ingrijorati ca purtarea mastii, mai ales la temeperaturi ridicate, poate imbolnavi inima care va fi fortata sa depuna un efort mai mare.

Dr. Iulian Calin, medic specialist cardiolog Ares, ne asigura insa ca masca de protectie nu afecteaza in niciun fel buna functionare a inimii.

Purtarea mastii ar putea imbolnavi inima?

„Din punct de vedere cardiovascular, purtarea mastii nu este contraindicata, chiar si la temeperaturi ridicate. Totusi, in anumite cazuri, cum este purtarea indelungata a mastilor speciale N95, s-a observat un aport mai redus de oxigen, care poate produce simptome precum ameteala, vertij sau dureri de cap. Aceste masti nu sunt recomandate pentru publicul general, ci sunt folosite de personalul medical. Masca obisnuita, chirurgicala sau din material textil nu pune astfel de probleme.

Oxigenul patrunde prin material si prin spatiile dintre masca si piele. Pot aparea insa probleme de respiratie pe fond psihic. De aceea, persoanele cu sindrom anxios, claustrofobie sau sindrom depresiv major ar trebui sa discute cu medicul despre purtarea mastii”, a explicat cardiologul Iulian Calin, pentru Doctorul Zilei.

Masca trebuie schimbata la fiecare ora

Dr. Miriana Cismaru, medic rezident boli infectioase, spune ca masca de protectie ar putea avea totusi un efect negativ in cazul infectiilor de la nivelul pielii…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.