– Ce teste pentru depistarea cancerului sunt recomandate si de la ce varsta ar trebui facute?
– Ecografia mamara este o metoda neiradianta utila, in special femeilor sub 40 de ani, care au un tesut mamar glandular dens, ceea ce scade vizibilitatea leziunilor maligne la mamografie.
Mamografia este o metoda iradianta, dar cea mai buna metoda de depistare a cancerului mamar. Este recomandat ca femeile sa faca mamografie la 2 ani, dupa 40 de ani si la 1 an dupa 50 de ani. In functie de rezultatul mamografiei, poate fi necesara repetarea la sase luni sau completarea cu alte investgatii: RMN, punctie-biopsie.
– Cat de importante sunt mamaografiile in lupta impotriva cancerului mamar?
– Mamografia efectuata constant previne riscul de deces cauzat de cancerul mamar, dupa unele studii, cu mai mult de o treime. Se recomanda dupa 40 de ani, tesutul mamar fiind mai putin dens, ceea ce creste acuratetea diagnosticului. Daca pacienta are mase palpabile dupa 35 de ani, tot mamografia este metoda de prima intentie. Mamografia este necesara si daca pacienta are sub 35 de ani si antecedente familiale (rude de gradul 1) de cancer de san la varsta tanara sau teste genetice corelate cu neoplazii, precum si leziuni suspecte ecografic sau leziuni clinice suspecte ( retractii/ingrosari ale tegumentelor, ulceratii sau secretii mamelonare cu sange).
– Care sunt riscurile la care se supun femeile care nu-si fac mamografii?
– Riscurile neefectuarii mamografiei sunt subestimate; acestea sunt mai mari dupa 50 de ani. Femeile au un risc de cca 12% de a dezvolta cancer mamar la un moment dat pe parcursul vietii, iar depistarea tardiva scade sansa de supravietuire.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.