Ma refer aici la decizia de a crioprezerva material genetic, respectiv ovocite, care vor fi folosite ulterior pentru obtinerea unei sarcini cu ajutorul tehnicilor de fertilizare in vitro.
Motivele pentru care o femeie alege sa isi congeleze ovocitele pot fi medicale sau pur si simplu sociale. Se poate vorbi deja despre un fenomen social in aceasta privinta. Tot mai multe tinere cu varste sub 35 de ani aleg aceasta procedura, pentru a se asigura ca, in ciuda diminuarii rezervei ovariene pe masura inaintarii in varsta, vor putea aduce pe lume un copil atunci cand isi vor dori acest lucru si vor fi pregatite. Practic, ovocitele congelate sunt un fel de asigurare pentru statutul de mamica.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate ne-a explicat ce presupune aceasta procedura si ce avantaje are.
Ce motive stau la baza deciziei de a opta pentru crioprezervarea materialului genetic? Diverse. De exemplu, poate fi vorba despre o tanara care pune pe primul plan studiile si construirea unei cariere, lasand intemeierea unei familii sau aducerea pe lume a unui copil in plan secund. Un alt motiv poate fi reprezentat de lipsa unui partener stabil sau de dorinta de a face o pauza, dupa un divort, pana la inceperea unei noi relatii. Si pentru ca timpul trece iar rezerva ovariana scade fara sa tina cont de problemele pe care femeia le are de rezolvat, congelarea ovocitelor este oportunitatea de care aceasta are nevoie.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.