Ce trebuie sa stii inainte sa iei probiotice

1
De Ingrid David
8 mart. 2019

In ultimii ani, a devenit aproape o moda sa ti se recomande probiotice la orice tratament cu antibiotice. Medicii spun ca e mai bine asa, si nu avem motive sa-i contrazicem.

Mai ales ca eficienta acestor medicamente (in fapt niste bacterii bune) a fost dovedita in ani. Este insa important sa tii cont de cateva aspecte inainte de a merge la farmacie.

Maioneza vegana cu probiotice

1. Nu rezista in corpul tau prea mult timp.

Atunci cand iei probiotice, afla ca ele nu rezista prea mult in sistemul intestinal alaturi de bacteriile existente deja acolo. Ele te pot ajuta sa elimini un microorganism care te face sa te simti rau, dar probioticele doar trec prin intestin. Asa ca nu te baza pe faptul ca daca iei mai multe deodata, vei obtine un efect sporit. Prin urmare, daca vrei sa te bucuri de efectele benefice, ia probiotice in fiecare zi, si nu mai multe o data.

2. Alege tipul de probitice potrivit tie.

Exista diferente uriase intre tipurile de probiotice de pe piata. Daca le iei doar pentru ca vrei sa ramai sanatoasa, alege-le pe cele care contin de la 50 la 100 miliarde de unitati combo formatoare de colonii de lactobicil si bifidobacterii. Un numar mult mai mare te-ar putea ajuta, dar ti-ar putea provoca, pe de alta parte, si efecte adverse nedorite. Printre acestea se numara durerile de stomac, diaree sau contipatie. Daca te lupti cu constipatia, ia probiotice cu  lactobacillus acidophilus sau lactobacillus casei, care refac flora intestinala. Diareea cauzata de probiotice poate fi indepartata daca schimbi unitatile formatoare de colonii.  Tipurile cu saccharomyces boulardii sunt recomandate in acest caz.

7 trucuri pentru abdomen plat pe care nu le-ai incercat pana acum

3. Caldura le poate distruge.

Probioticele sunt organisme vii care pot „muri“ atunci cand sunt pastrate la temperaturi inalte (chiar si intr-o masina lasata in soare). De aceea, daca faci cumparaturi si ai pe lista si probioticele, viziteaza farmacia la final. De asemenea, este indicat sa cumperi probioticele al caror termen de valabilitate este cel mai indepartat.

4. Daca iei probiotice, trebuie sa mananci si prebiotice.

Bacteriile din intestine trebuie sa „manance“ si ele. Un studiu recent a constatat ca soarecii care au mancat prebiotice au dormit mai bine si s-au simtit mai bine. De ce nu ar fi la fel si in cazul oamenilor? Prin urmare, ia prebioticele din alimente, nu sub forma de suplimente. Prebioticele se gasesc in fulgii integrali, banane, ceapa, usturoi si sparanghel.

5. Probioticele care au fost bune pentru prietena ta nu trebuie sa mearga si la tine.

Fiecare persoana are o anumita flora microbiana, despre care se poate spune ca este la fel de unica precum o amprenta. Aceasta poate fi influentata de varsta, genetica si sex. De exemplu, cercetarile efectuate pe animale de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Austin din Texas au aratat ca microbii care traiesc in intestinele barbatilor si femeilor reactioneaza diferit la aceeasi dieta.

Ai arsuri la stomac? Iata ce alimente trebuie sa eviti!

6. Asigura-te ca toate suplimentele pe care le cumperi si contin probiotice sunt gastro-rezistente.

Unele tulpini probiotice nu pot supravietui aciditatii intestinului, asa ca ele trebuie administrate cu ajutorul unor suplimente filmate. Daca nu gasesti capsule filmate ale probioticului care ti se potriveste, ia varianta clasica impreuna cu alimente care le pot proteja de mediul agresiv.

Foto: Shutterstock.com