Ceaiul care poate reduce cu 47% riscul de diabet de tip 2 daca e consumat zilnic

1
De Maria Constantin
31 oct. 2023

Mentinerea unui nivel echilibrat al glucozei in sange poate avea efect asupra starii de spirit, a nivelului de energie si a riscului de afectiuni cronice. Pe langa miscare, alimentatie sanatoasa cu proteine si fibre, limitarea grasimilor si a zaharului procesat, mai exista un mod prin care poti reduce riscul de diabet.

Un studiu prezentat recent la reuniunea anuala a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului a descoperit ca adultii din China care au baut in fiecare zi ceai negru obtinut din Camellia Sinensis (dark tea) au avut un risc cu 53% mai mic de prediabet si cu 47% mai mic de a face diabet de tip 2 in comparatie cu cei care nu consuma aceasta bautura, potrivit Mind Body Green.

Numi Tea, Organic Pu-Erh Tea, Emperor's Pu-Erh, 16 Tea Bags, 1.13 oz (32 g)

41,09 lei, iherb.com

Pentru acest studiu, cercetatorii au monitorizat 1.923 de adulti, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani, unii dintre ei fiind deja diagnosticati cu diabet si prediabet. Cercetatorii au examinat asocierile dintre consumul de ceai al participantilor si nivelul glicemiei (masurat prin probe de urina), excluzand factorii agravanti, inclusiv riscul de diabet genetic.

Ceaiul negru este facut din frunze de Camellia Sinensis, ca si ceaiul negru, dar sufera un proces unic de fermentare microbiana, care ar putea fi motivul din spatele acestui beneficiu remarcabil pentru sanatate. Cel mai raspandit tip de ceai negru este cel Pu’erh, folosit de mult timp de chinezi si care a ajuns si pe alte piete, inclusiv in SUA.

Cele mai bune ceaiuri pentru intarirea sistemului imunitar

Studiul mentionat a fost unul observational, asa ca nu exista inca o explicatie directa pentru diferenta semnificativa dintre riscurile de prediabet si diabet, insa cercetatorii sugereaza ca ar putea fi cauzate de compusii bioactivi din ceaiul negru care influenteaza secretia de glucoza in rinichi. E nevoie de mai multe cercetari pentru a cofirma rezultatele si la alte populatii.

Rezultatele au fost mai relevante pentru consumatorii zilnici de ceai, astfel ca nu sunt valabile si pentru consumul ocazional. Insa studiul ofera un motiv serios pentru a incepe sa facem un ritual zilnic din a bea ceai negru din frunze de Camellia Sinensis, mai ales daca inlocuim bauturile dulci care cresc glicemia.

Totusi, consumul de ceai este doar una dintre masurile care trebuie luate pentru a preveni diabetul, pe langa regimul alimentar echilibrat si practicarea miscarii.

Foto: Freepik.com