Ceaiul de chimen, un medicament ”sfant”. De ce este denumit astfel si ce proprietati uimtoare are

1
De Cristina Tudor
31 mart. 2021

Ajuta la vindecarea multor boli, fiind cunoscut din cele mai indeparate timpuri. Este amintit si in scrierile sfinte crestine, dar si de musulmani. Se mai spune despre chimen ca este medicament sfant.

De la aceasta planta se utilizeaza, in scop medicinal, in special fructele, sub forma de infuzie, decoct, pulbere sau tinctura.

Grecii il foloseau in antichitate ca antidot in starile de oboseala. Numeroase retete aveau in compozitia lor aceste micute seminte, fiind convinsi de proprietatile sale vindecatoare. In Orient, chimenul era intrebuintat pentru vindecarea bronsitelor, reumatismului si administrat mamelor care nu puteau alapta.

Cu o istorie atat de veche, in jurul acestei plante aromatice s-au tesut, inevitabil, si superstitii. Se spune, de pilda, ca tinerii care se casatoresc trebuie sa poarte in ziua nuntii seminte de chimen pentru o casnicie lunga si prospera, iar un renumist botanist sustinea ca, atunci cand este semanata, planta trebuie blestemata pentru a avea rod bogat. Infidelii erau tratati, fara sa stie, cu sirop de chimen, ca sa stea mai mult pe-acasa si sa le mai treaca dorul de duca.

Ceai de chimen pentru imunitate

Nu stim cat sunt de adevarate aceste relatari, dar putem spune cu certitudine ca cercetarile au demonstrat fara putere de tagada calitatile deosebite, chiar miraculoase, ale micutelor seminte.

Specialistii au aratat ca sunt folositoare nu doar in tratarea mai multor afectiuni, ci si in prevenirea lor, pentru ca ele cresc imunitatea organismului. Si, cel mai important, analizele de laborator au dezvaluit ca pot fi eficiente in prevenirea oricaror forme de cancer.

Imposibil sa nu fi auzit macar o data despre minunile pe care le face chimenul negru, fie ca ne referim la seminte, fie la capsulele cu pudra, ceai sau la uleiul obtinut prin presarea semintelor.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.