Ceasul biologic al barbatilor ticaie mai repede dupa 50 de ani

1
De Maria Constantin
28 feb. 2020

Cu cat e mai in varsta, cu atat este mai greu pentru un barbat sa conceapa, arata cercetatorii.

In privinta infertilitatii, varsta trebuie luata in considerare la fel de mult in cazul barbatilor ca si in cazul femeilor, este concluzia unui studiu. Astfel, barbatii cu varste de peste 50 de ani au sanse mai mici sa conceapa un copil daca partenerele lor au 40 de ani.

Studiul publicat de jurnalul Human Reproduction a mai aratat ca sansele ca un barbat sa aiba copii cu partenera lui scad cu 4,1% pentru fiecare an al varstei sale, indiferent de varsta femeii. Totodata, riscul pierderii sarcinii creste cu 4,5%.

Efectul varstei barbatilor

Studiul a implicat 1.505 cupluri care nu reuseau sa conceapa din motive necunoscute si care au trecut prin 2.425 cicluri de tratamente de fertilizare in vitro la o clinica din Australia. Participantii au urmat cel putin o fertilizare in vitro, procedura prin care un ovul este prelevat din ovare si fertilizat cu sperma in laborator si apoi introdus in uter.

Varsta medie a barbatilor din grupul de studiu a fost de 46 de ani, variind intre 27 si 77 de ani. Toti subiectii aveau sperma cu valori normale, fara anomalii, in timp ce femeile aveau varsta cuprinsa intre 21 si 48 de ani, cu o medie de 37 de ani, relateaza Newsweek.

Pentru a evita vicierea rezultatelor, femeile care aveau probleme ginecologice, inclusiv endometrioza, au fost excluse din studiu, la fel si cuplurile care au folosit ovule si sperma congelate, dar si cele care aveau afectiuni genetice.

„Efectul varstei barbatilor asupra rezultatelor tratamentelor de infertilitate este controversat si putin explorat. In schimb, se stie ca fertilitatea scade semnificativ odata cu varsta femeii de la mijlocul varstei de 30 de ani, iar calitatea ovulelor joaca un rol important”, se arata in studiul mentionat.

Modificarile de ADN, factorul care schimba tot

Pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, sperma lor devine mai vulnerabila la afectarea ADN-ului.

Autorii cercetarii precizeaza ca studiul are limitele sale, pentru ca e dificil sa descoperi cauza exacta a problemelor de infertilitate.

„Din punct de vedere clinic, ne-am concentrat mereu pe varsta femeii in problema fertilitatii, pentru ca despre asta stiam totul. Menopauza defineste o perioada stricta din viata lor. Barbatii nu au menopauza. Pana acum nu am vorbit despre varsta barbatilor si despre efectul ei asupra sanselor de a concepe”, a declarat Beverley Vollenhoven, profesoara de obstetrica-ginecologie la Monash Health si unul dintre autorii studiului.

Infertilitatea secundara, problema despre care femeile nu vorbesc

„Varsta barbatului este foarte importanta. In trecut nu se prea vorbea despre asta. Ma refer si la varsta barbatului in legatura cu riscul crescut de autism si sindrom Down la nou-nascuti”, a adaugat cercetatoarea.

„Este important ca oamenii sa inteleaga de la inceput cu ce au de-a face. Nu vrei sa fii pesimist, dar nu vrei nici sa fii prea optimist sau sa oferi false sperante”, a mai spus Vollenhoven.

Congelarea spermei, o posibila solutie

„Rezultatele sunt foarte importante pentru ca aceasta problema nu a mai fost cercetata riguros. Intotdeauna au existat mai mult interes si cunostinte despre latura feminina, in timp ce fertilitatea masculina a fost mereu ascunsa”, a declarat conducatorul studiului, Fabrizzio Horta, embriolog la School of Clinical Sciences.

„Nu ne asteptam ca efectul varstei barbatului sa se faca simtit in relatia cu o femeie tanara”, a mai spus cercetatorul.

Varsta barbatilor care incearca sa aiba copii este in crestere, iar congelarea spermei ar putea fi o optiune buna. „Oamenii au nevoie de solutii. Pacientii care ajung la mine sunt cei care au probleme”, a spus Beverley Vollenhoven.

Foto: Getty Images.