Cel mai bun ceai pentru sanatatea intestinala. E bine sa il bei zilnic

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 iul. 2024

Un intestin sanatos nu numai ca ajuta la digestie si absorbtia nutrientilor, dar sustine si o multitudine de alte parti ale corpului, inclusiv sistemul imunitar, creierul, pielea, inima si chiar si starea de spirit.

Tot mai multe studii au scos la iveala legatura dintre sanatatea intestinala si buna functionare a organismului.

Pe langa alimentatia echilibrata, un ceai ieftin si gustos te poate ajuta sa ai un microbiom sanatos.

Ceaiul pe care sa-l consumi in fiecare zi pentru sanatatea intestinala

Desi exista multe ceaiuri care ofera beneficii pentru sanatatea intestinelor – inclusiv menta, musetel si fenicul – ceaiul de ghimbir se remarca ca fiind unul dintre cele mai bune. Combinatia sa unica de proprietati antiinflamatoare, antioxidante si digestive il face extrem de eficient pentru a ajuta la calmarea diferitelor probleme digestive.

Proprietati antiinflamatorii

Substanta bioactiva din ghimbir, gingerolul, ajuta la reducerea inflamatiei in tractul gastrointestinal, ceea ce poate ameliora simptomele de iritatie si inflamatie intestinala, inclusiv cele asociate cu sindromul colonului iritabil.

Stimularea digestiei

Ceaiul de ghimbir ajuta la cresterea productiei de saliva, bile si enzime digestive, ceea ce contribuie la o digestie mai eficienta si la prevenirea disconfortului abdominal, cum ar fi balonarea si gazele.

Trei combinatii in care poti folosi turmericul si ghimbirul pentru a beneficia de efectele lor antiinflamatoare

Reducerea senzatiei de greata

Ghimbirul este un remediu bine cunoscut pentru greata si varsaturi, fiind adesea recomandat femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de rau de miscare. Efectul sau calmant asupra stomacului poate fi benefic si in cazul altor tulburari digestive.

„Ceaiul de ghimbir este excelent pentru atunci cand aveti probleme digestive, in special dureri de stomac frecvente, balonare si greata. Recomand intotdeauna un ceai linistitor de ghimbir cu lamaie si miere pentru a ajuta la calmarea durerilor de stomac si a disconfortului”, explica nutritionistul Crystal Orozco

Proprietati antimicrobiene

Ghimbirul are proprietati antimicrobiene care pot ajuta la combaterea infectiilor bacteriene si virale in tractul digestiv. Acest lucru este deosebit de important pentru mentinerea unui echilibru sanatos al florei intestinale.

„Ingredientul bioactiv [din ghimbir] – gingerolul – este un antioxidant puternic care poate ajuta la ameliorarea inflamatiei intestinale. Recomand ceaiul de ghimbir sportivilor mei ca o modalitate de a atenua problemele intestinale induse de exercitiile fizice”, explica nutritionistul sportiv Keelin Murphy.

Sursa de antioxidanti

Ghimbirul este bogat in antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza celulele de daune. Acest lucru nu doar ca imbunatateste sanatatea intestinala, dar contribuie si la sanatatea generala.

Efect calmant

Ceaiul de ghimbir are un efect relaxant asupra sistemului nervos, reducand stresul si anxietatea, care pot avea un impact negativ asupra sanatatii digestive.

Obiceiul care iti va imbunatati sanatatea intestinala, conform specialistilor. Dureaza doar 10 minute in fiecare zi

Cum prepari bautura minune pentru sanatatea intestinala

Ai nevoie de:

1-2 cm de radacina de ghimbir proaspat, taiata felii subtiri (de preferat bio sau de provenienta ecologica)
2 cani de apa
Miere sau lamaie (optional, pentru gust)

Fierbe apa intr-o cratita mica. Adauga feliile de ghimbir in apa clocotita. Redu focul si lasa ghimbirul sa fiarba la foc mic timp de 10-15 minute. Strecoara ceaiul intr-o cana si adauga miere sau lamaie dupa gust.

Consumul zilnic al acestui ceai poate ajuta la mentinerea unui intestin sanatos, prevenind si ameliorand diverse probleme digestive. Asadar, incepe-ti ziua cu o cana de ceai de ghimbir si bucura-te de beneficiile sale extraordinare pentru sanatatea ta!

Foto: freepik.com