Un studiu publicat de jurnalul stiintific NeuroImage realizat pe 180 de persoane sanatoase, dar considerate inactive, a determinat care este cel mai bun exercitiu pentru sanatatea creierului.
Subiectii au fost impartiti in trei grupuri – unul s-a concentrat pe mers, celalalt pe dans, iar al treilea, grupul neutru, a facut exerciii de stretching si echilibru.
Timp de sase luni, grupurile s-au intalnit de trei ori pe saptamana. Pentru cel de dans, sesiunile au devenit din ce in ce mai solicitante.
Inainte si dupa cele sase luni, fiecare participant la studiu a facut mai multe RMN-uri, dar si teste cognitive si cardiorespiratorii pentru a vedea cum le afecteaza creierul exercitiile de miscare pe care le faceau.
Ce au descoperit cercetatorii
Pe baza datelor obtinute, autorii studiului au concluzionat ca exercitiile aerobice sunt cele mai benefice pentru creier. Regiunile cerebrale care poarta povara imbatranirii au beneficiat cel mai mult de pe urma exercitiilor aerobice, relateaza Mind Body Green.
De exemplu, cercetatorii au observat ca la subiectii din grupurile de mers si dans substanta alba din creier s-a dezvoltat in urma studiului, in special in regiunile responsabile de memorie si de functiile executive. Subiectii din grupul de mers si-au imbunatatit memoria dupa acest studiu si si-au amintit mai multe lucruri din viata lor.
Cel mai bun aliment pentru sanatatea creierului: De ce il recomanda neurologii
Persoanele din grupul cu exercitii de echilibru si stretching nu au obtinut nicio imbunatatire a functionarii creierului, iar substanta alba, aflata sub suprafata materiei cenusii, s-a redus.
Cele mai bune forme de miscare
Studiul demonstreaza ca exercitiul aerobic este cel mai benefic pentru sanatatea creierului si pentru memorie. Toate formele de miscare sunt importante pentru diferitele functii ale creierului, insa pentru mentinerea sanatatii acestuia, exercitiile aerobice precum alergarea, mersul rapid, inotul si ciclismul, sunt cele mai indicate.
Andrea Mendez Colmenares, autoarea studiului, spera ca aceasta cercetare va ajuta la o mai buna intelegere a rolului materiei albe a creierului si ca oamenii vor face schimbari in stilul lor de viata pentru imbunatatirea sanatatii acestui organ, „astfel incat sa poata trai mai mult timp independenti si cu o functie cognitiva mai buna”.
Foto: Unsplash.com