In general, simptomele de intoleranta alimentara nu ne pun viata in pericol, insa pot fi destul de suparatoare. Uneori, aceste simptome pot fi atat de usoare, incat nici nu-ti dai seama ca ai o intoleranta pentru un anumit fel de mancare.
Insa odata ce constientizezi ca un anumit aliment iti provoaca o stare neplacuta, tot ceea ce trebuie sa faci este sa reduci consumul si, cel mai probabil, vei scapa de starea neplacuta.
Cei de la BrightSide au conceput o lista a celor mai obisnuite tipuri de intoleranta alimentara si felul in care acestea se manifesta.
Exista o serie de simptome generale care pot indica faptul ca suferi de o forma de intoleranta alimentara: durerile abdominale, balonarea, diareea, flatulenta, ritmul cardiac accelerat, anxietatea, insomnia, starea de nervozitate, nasul infundat si starea de agitatie.
In functie de tipul de alimente consumate, simptomele pot varia.
Citeste mai jos despre simptomele de intoleranta alimentara care apar la principalele grupe de alimente:
Lactate.
Persoanele care au intoleranta la lactoza nu pot digera lactoza, un zahar prezent in produsele lactate. Daca ai intoleranta la lactoza, cele mai des intalnite simptome sunt: dureri abdominale, balonare, diaree si flatulenta. Daca suspectezi ca ai intoleranta la lactoza, cel mai bine este sa eviti produsele lactate, inclusiv untul si inghetata.
Insa, adesea, oamenii care prezinta intoleranta la lactoza nu au nicio problema atunci cand consuma diverse sortimente de branzeturi sau produse fermentate, asa cum este chefirul.
Cofeina.
Daca crezi ca singura bautura care contine cofeina este cafeaua, incearca sa nu mai bei cafea si vei constata ca nu este adevarat. Cofeina este prezenta si in diverse tipuri de ceai, bauturi energizante si ciocolata. Chiar si ceaiul verde si ceaiul alb contin o cantitate mica de cofeina.
Principalele simptome ale intolerantei la cofeina sunt: ritm cardiac accelerat, senzatie de anxietate, insomnie, stare de agitatie si nervozitate. Daca ai intoleranta la cofeina, cel mai bine ar fi sa reduci cantitatea de cafea pe care o consumi zilnic sau sa bei cafea decofeinizata.
Salicilati.
Desi suna inspaimantator, salicilatii sunt substante chimice naturale, produse de plante ca un mijloc de aparare impotriva insectelor si bolilor.
Salicilatii pot fi prezenti in fructe, legume, ceai, cafea, condimente, nuci si miere. Printre cele mai comune simptome ale acestei intolerante se numara: nasul infundat, astmul, diareea si colitele intestinale.
Amine.
Sunt compusi chimici care se formeaza in urma procesului de stocare si fermentare a alimentelor. Exista multe tipuri de amine, cele mai multe se pot intalni la fructele citrice, ciocolata, peste afumat, carne afumata, branzeturi invechite, otet, bere si vin.
Printre cele mai intalnite simptome se numara: inrosirea pielii, durerile de cap, senzatia de mancarime, anxietatea, crampele stomacale, diareea si hipotensiunea. Efectul acestor alimente poate fi contracarat prin reducerea consumului sau prin administrarea de antihistamine.
Gluten.
Intoleranta la gluten este un tip de intoleranta mai raspandit decat credem. Unele studii estimeaza ca intoleranta la gluten afecteaza intre 0.5-13% din populatia lumii.
Glutenul este o proteina intalnita in grau, orz, secara. Intoleranta la gluten se manifesta prin dureri abdominale, balonare, dureri de cap si urticarie. Daca ai intoleranta la gluten ar trebui sa eviti consumul de paine, paste, cereale, bere, biscuiti, sosuri si dressinguri.
Fructoza.
Este un tip de zahar care se gaseste in fructe, legume si miere. Intoleranta la fructoza se manifesta prin reflux gastro-esofagian, balonare, flatulenta si stare de greata. Daca suferi de acest tip de intoleranta trebuie sa elimini bauturile racoritoare, mierea, sucurile de fructe si anumite fruncte, cum sunt merele, pepenele, ciresele si perele.
Foto: Shutterstock.com