Desi exista multe surse de proteine, in diferite forme si avand gusturi si arome variate, este o intrebare des intalnita pentru ca cei mai multi oameni sunt familiarizati numai cu proteinele de origine animala.
Iata care sunt cele mai bune surse de proteine vegane pe care sa le incerci:
Tempeh
Obtinuta din boabe de soia partial gatite, integrale si fermentate, tempeh este un substitut excelent pentru carne, declara medicul nutritionist Dara Godfrey pentru Self. Este bogata in cupru, mangan, calciu, fier si fibre, si poate fi gatita la abur, la gratar sau la cuptor.
Unt de migdale
Este o pasta obtinuta din migdale si contine mai multe fibre, calciu, potasiu si fier decat untul de arahide. Poti adauga o lingura de unt de migdale peste terciul de ovaz, in smoothie sau il poti intinde pe o felie de paine prajita.
Vitaminele care ajuta creierul: imbunatatesc starea de spirit si somnul
Fasolea neagra
Fasolea neagra este o sursa excelenta de folat, potasiu, fier si fibre. Fie ca fierbi fasolea uscata sau folosesti direct fasole din conserva, o poti adauga in supe, salate, tocanite si tacos.
Edamame
Tempeh, tofu si laptele de soia sunt toate foarte nutritive, dar nimic nu se compara cu boabele de soia, in forma lor naturala. Edamamele, pastaile care contin boabe de soia, se gasesc de obicei in raioanele de alimente congelate. Boabele de soia pot fi consumate direct din pastaie sau le poti include in numeroase preparate culinare.
Hrisca
Hrisca este foarte versatila in bucatarie si are numeroase beneficii nutritive. Semintele de hrisca pot fi prajite pentru a le evidentia aroma, le poti gati ca pe cerealele obisnuite sau le poti macina pentru a obtine o faina nutritiva, ideala pentru clatite sau taitei.
Naut
Nautul este bogat nu doar in proteine, ci si in fibre, fiind o optiune excelenta pentru sanatatea tractului gastrointestinal. Poti adauga nautul fiert in salate, tocanite sau poate fi folosit ca baza pentru hummus.
Ce sa introduci in dieta daca vrei sa-ti intaresti sistemul imunitar si sanatatea inimii
Quinoa
Multe persoane considera quinoa ca fiind o cereala, insa acestea sunt semintele unei plante ce face parte din familia spanacului. Poate fi folosita pentru diferite tipuri de preparate, de la budinci pana la ardei umpluti, sau poate fi adaugata in salata.
Linte
Lintea face parte din familia leguminoaselor. Pe langa faptul ca este bogata in proteine, lintea este o sursa excelenta de fibre solubile, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.
Seminte de dovleac
Cunoscute in bucataria mexicana drept pepitas, semintele de dovleac pot fi un topping versatil, pe care il poti adauga peste terciul de ovaz, iaurt, cereale sau salata. Sunt bogate in aminoacizi, zinc, magneziu, fier si fibre.
Nuci
Fie ca le mananci ca gustare intre mese sau le presari peste iaurtul de dimineata, nucile sunt o sursa buna de acizi grasi omega-3, cupru, mangan si biotina.
Unt din seminte de floarea soarelui
Untul din seminte de floarea soarelui poate fi o gustare delicioasa. Il poti intinde pe paine, ca pe un unt obisnuit, il poti adauga in terciul de ovaz sau in smoothie-uri.
Lapte de soia
Desi in prezent exista numeroase variante de bauturi pe baza de plante ca alternativa la laptele de origine animala, laptele de soia este cel mai popular. In ceea ce priveste continutul de proteine, laptele de soia este cel mai bun substitut pentru laptele de vaca. Il poti turna peste cereale, poate fi inclus in smoothie-uri, cappuccino si multe altele.
Seminte de canepa
Gustul semintelor de canepa este asemanator cu o combinatie intre semintele de floarea soarelui si semintele de pin. Sunt bogate in fibre, acizi grasi omega-3 si magneziu.
Micul dejun potrivit in functie de ritmul tau
Proteine pudra din orez brun
Desi proteinele din mazare si soia sunt mai cunoscute, aceasta varianta obtinuta din orez integral devine tot mai populara. Este considerat un supliment alimentar si il poti adauga in smoothie sau diferite alte preparate culinare.
Drojdie inactiva
Fulgii de drojdie inactiva au devenit un ingredient de nelipsit din alimentatia veganilor. Drojdia inactiva are un gust delicios, ce aminteste de branza si nuci, si poate adauga un plus de savoare multor preparate, precum supe, tocanite, salate si chiftelute vegetale. Contine nu doar proteine, ci si vitamina B12, un nutrient dificil de obtinut in dieta vegana.
Pudra de proteine din mazare
Proteina din mazare este obtinuta din boabele uscate de mazare galbena si verde. Este usor de digerat si este o sursa buna de arginina, un aminoacid necesar pentru dezvoltarea masei musculare.
Foto: depositphotos.com