„Dieta are un rol crucial in modul in care creierul imbatraneste, afectand atat capacitatea cognitiva, cat si probabilitatea de a dezvolta afectiuni neurodegenerative”, spune medicul nutritionist Rob Hobson, citat de Yahoo Lifestyle.
Pe masura ce inaintam in varsta, creierul este mai predispus la degradarea cauzata de stresul oxidativ si inflamatie, astfel ca alimentele de buna calitate sunt si mai importante.
„O dieta bogata in antioxidanti, grasimi sanatoase, vitamine si minerale esentiale ar putea sa combata acest proces”, spune Hobson.
De asemenea, mesele tale iti afecteaza starea de spirit, avertizeaza expertul.
5 lucruri pentru sanatatea creierului pe care le poti face pentru a preveni dementa dupa 40 de ani
„Nutrietii pe care ii procuram din dieta sunt importanti in productia de neurotransmitatori precum serotonina si dopamina, care sunt esentiali in reglarea starii de spirit”, adauga specialistul. Mentinerea glicemiei la un nivel stabil si in acelasi timp reducerea la minimum a consumului de alimente procesate ar putea sa scada riscul de depresie.
Iata care sunt cele mai bune 8 alimente pentru sanatatea creierului, potrivit nutritionistului:
Nucile
Poate ca nu este o coincidenta faptul ca miezul de nuca seamana atat de bine cu forma creierului. Nucile sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, o grasime sanatoasa care este incorporata in membranele celulare ale creierului si care permite trecerea mesajelor chimice. De asemenea, nucile cresc nivelul de acid gras EPA, care are un rol important in reglarea dopaminei, hormonul responsabil pentru o stare buna de spirit.
Spanacul
Spanacul contine folat, o substanta implicata in sintetizarea neurotransmitatorilor care regleaza starea de spirit, somnul, procesul de invatare si memoria. Acest tip de vitamina B ajuta in acelasi timp la dezintegrarea aminoacidului homocisteina, care a fost asociat cu cresterea riscului de accident vascular si dementa.
Somonul
Pe langa faptul ca este una dintre cele mai bune surse de acizi grasi Omega 3, somonul este bogat si in vitamina D, recunoscuta pentru rolul sau neuroprotector. Vitamina soarelui ajuta la reglarea genelor asociate cu functionarea creierului, iar in acelasi timp reduce inflamatia care poate accelera declinul cognitiv.
Uleiul de masline
Vitamina E, care se gaseste din abundenta in uleiul de masline, actioneaza ca un antioxidant, protejand creierul de radicalii liberi care cresc riscul de stres oxidativ. Potrivit unui studiu desfasurat timp de 28 de ani, realizat de cercetatorii de la Harvard, doar o jumatate de lingura de ulei de masline pe zi poate avea un impact semnificativ de scadere a riscului de dementa.
Ciocolata neagra
Ciocolata cu un procent de cacao de cel putin 70-80% este o sursa buna de la flavonoizi, substante care au un rol neuroprotector. Acesti compusi ajuta la stimularea circulatiei sanguine la nivelul creierului si ar putea chiar sa incetineasca pierderile de memorie asociate cu varsta. Un studiu a aratat beneficii asupra memoriei la numai doua ore dupa consumul de ciocolata neagra, in cazul adultilor tineri sanatosi.
Lintea
Lintea este o sursa subestimata de fier, esential in producerea de celule rosii sanatoase ce transporta oxigenul si nutrientii in tot corpul. Nivelul scazut de fier poate duce la oboseala si probleme de concentrare. Un alt efect este senzatia de minte in ceata, asociata cu nivelul scazut de oxigen.
Kefirul
Intestinele produc 95% din totalul de serotonina, hormonul responsabil pentru echilibrarea starii de spirit. Kefirul contine doua dintre cele mai studiate tulpini de probiotice: Lactobacilum si Bifibacterium. Prin faptul ca regleaza comunicarea dintre creier si intestine, aceste probiotice au un impact pozitiv asupra sanatatii mintale.
Ouale
In afara de faptul ca reprezinta alimentele de baza pentru micul dejun, ouale sunt surse de vitamine din grupul B, care sunt opt la numar. Toate vitaminele din acest grup sustin sanatatea creierului, actionand impreuna pentru a stimula buna functionare a neuronilor. Niveluri scazute ale vitaminelor B6, B12 si B9, in special, pot afecta cat de bine functioneaza creierul pe masura ce imbatranesti.
Foto: freepik.com