Cu toate problemele actuale din lume, e de inteles daca pierderea functiei cognitive, adica dementa, nu se afla in topul prioritatilor tale. Totusi, dementa este in crestere in Statele Unite, iar forma sa cea mai prevalenta, maladia Alzheimer, a urcat pe locul al saselea in ierarhia cauzelor de deces.
Daca nu vrei sa mai adaugi pe lista un motiv care sa-ti dea insomnii, poti foarte simplu sa-ti imbunatatesti dieta si sa o adaptezi mai bine pentru sanatatea creierului, scrie Well+Good. Pe scurt, asta inseamna sa adaugi mai multe plante in alimentatia ta, inclusiv condimente benefice pentru creier.
Cercetarile sunt inca intr-o faza incipienta, insa Gary W. Small, directorul UCLA Longevity Center, spune ca studiile actuale sugereaza ca proprietarile antioxidante si antiinflamatorii ale unor plante pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii creierului.
„Compusii din plante numiti polifenoli sunt antioxidanti eficienti, iar oxidarea nu este ceva bun pentru creier pentru ca duce la aparitia radicalilor liberi care pot sa distruga functionarea celulelor”, spune neurocercetatorul Nan Wise.
Desi s-a demonstrat ca unele medicamente antiinflamatoare, precum Ibuprofen, pot reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer la persoanele varstnice, Dr. Small si alti cercetatori au devenit mai interesati de variante mai sigure de a obtine aceste efecte, cu ajutorul plantelor, intrucat medicamentele au efecte adverse.
Iata cateva plante si condimente care, potrivit studiilor, nu numai ca dau savoare mancarii, dar sustin sanatatea creierului:
Turmericul
Exista dovezi epidemiologice care arata ca rata cazurilor de Alzheimer este mai mica in unele zone ale globului decat in altele. De exemplu, in India. Iar una dintre ipoteze este ca mancarea condimentata contribuie la un risc scazut de aparitie a bolii. „In special, curry. Iar curry e facut din curcumin”, arata Dr. Small. Curcuminul din acest preparat provine din turmeric.
Ipoteza este sustinua de un studiu restrans, publicat de American Journal of Geriatric Psychology, care a demonstrat urmatoarele: curcuminul a avut un efect semnificativ asupra memoriei si a atentiei adultilor cu varste de la 50 pana la 90 de ani care se plangeau de probleme usoare de memorie. Consumat timp de peste un an si jumatate, curcuminul a imbunatatit cu 28% memoria acestui esantion. Totodata, subiectii au avut si o stare de spirit mai buna.
Mecanismul exact prin care s-a obtinut acest efect este inca neclar, dar Dr. Small spune ca ar putea avea legatura cu efectul antiinflamator al curcuminului. Expertul va incepe un nou studiu care va testa efectul pe un grup mai mare de persoane, scrie Well+Good.
Curcuminul din turmeric mai are un efect important: acesta contribuie la sporirea nivelului de acid docosahexaenoic, un acid gras omega-3 care face parte din structura cortexului cerebral, a pielii si a retinei. Nivelul scazut al acidului docosahexaenoic din creier este strans legat de declinul cognitiv si de aparitia maladiei Alzheimer. In schimb, un nivel mai mare al acestui acid gras este asociat cu reducerea anxietatii.
Sofranul
Bogat in antioxidanti, sofranul este folosit in scopuri medicinale inca din secolul al VII-lea i.Hr., iar cercetarile arata ca are efect neuroprotector. Megan Obreiter, dietetician la USC Verdugo Hills Hospital, aminteste un studiu restrans din 2010 care a aratat ca o doza zilnica de 15 miligrame de sofran confera o imbunatatire substantiala a functiei cognitive in comparatie cu un placebo. Insa dupa 22 de saptamani, efectul a disparut.
4 tipuri de alimente sanatoase care opresc imbatranirea creierului
Un alt studiu, realizat in Iran, a descoperit ca sofranul a avut o eficienta comparabila cu Memantin, medicament folosit in tratarea maladiei Alzheimer, dupa un an de testare, iar un alt studiu efectuat pe cobai a aratat ca sofranul ofera protectie impotriva neurotoxinelor.
Este nevoie de mai multe cercetari, dar nu strica sa adaugi acest condiment foarte delicios in dieta ta.
Rozmarinul
Este una dintre cele mai bune plante pentru sanatatea creierului, arata sursa citata. Megan Obreiter spune ca s-a demonstrat ca rozmarinul are efect antiinflamator si imbunatateste memoria persoanelor in varsta. Totodata, printre proprietatile sale benefice se numara si faptul ca previne moartea celulelor cerebrale si ofera protectie impotriva bolilor neurodegenerative.
Salvia
Utilizata in mod traditional pentru efectele sale pozitive asupra creierului, salvia si-a demonstrat beneficiile in studiile stiintifice. Atat Megan Obreiter, cat si Dr. Wise, subliniaza ca aceasta planta imbunatateste functia de invatare si pe cea cognitiva la varstnicii cu simptome moderate de Alzheimer. De asemenea, salvia imbunatateste memoria persoanelor cu o stare buna de sanatate.
Scortisoara
Un studiu efectuat in 2015 pe soarecii de laborator a aratat ca un extract din scortisoara a avut un efect de protejare contra degenerarii cognitive, spune Dr. Wise. De asemenea, poate avea efecte neuroprotectoare in cazul pacientilor cu maladia Parkinson. Scortisoara imbunatateste circulatia sangelui si poate ajuta si la reglarea glicemiei.
Nucsoara
Unele studii sugereaza ca un element nutritiv din acest condiment poate imbunatati functia cognitiva si memoria.
Ghimbirul
Avand multiple beneficii pentru sanatate, ghimbirul si-a demonstrat utilitatea si in tratarea dementei si a maladiei Alzheimer. Totodata, este indicat si pentru imbunatatirea digestiei si este un excelent antiinflamator natural.
Piperul
Una dintre cele mai folosite mirodenii, piperul amelioreaza deficitul de memorie, arata neurocercetatorul Nan Wise.
Foto: Unsplash.com