Beneficiile vindecatoare ale ceaiurilor din plante s-au bucurat in intreaga lume de secole, iar stiinta moderna prinde. Cercetarile arata ca ceaiurile din plante pot trata unele afectiuni medicale, inclusiv colesterolul ridicat.
Ceai traditional vs. ceai de plante
Ceaiurile traditionale, cum ar fi negru, verde, alb sau oolong, provin din frunzele si mugurii plantei Camellia sinensis. Fiecare ceai este unic pe baza modului in care este cultivat si procesat. Ceaiul alb este cel mai putin procesat si este fabricat din cele mai tinere frunze de ceai ale plantei. Frunzele de ceai verde sunt uscate si incalzite pentru a minimiza fermentarea. Ceaiul negru sufera o fermentare extinsa. Fiecare ceai Camellia sinensis contine cofeina naturala, desi cofeina poate fi indepartata.
Ceaiurile din plante nu sunt exact ceai, deoarece nu sunt facute din Camellia sinensis. Sunt fabricate din parti ale plantelor comestibile, inclusiv:
radacini
latra
frunze
muguri
flori
fructe
Ceai si colesterol: care este legatura?
Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi care dauneaza celulelor din organism. Alimentele bogate in antioxidanti includ:
ardei
fructe de padure
portocale
morcovi
Ceaiurile traditionale si unele ceaiuri din plante contin antioxidanti. Puterea antioxidanta depinde de tipul de ceai si de metoda de procesare a acestuia. Hibiscus are cel mai inalt nivel inregistrat de antioxidanti din toate ceaiurile din plante. Ceaiurile cu fructe de padure, coaja de portocala si menta tind sa aiba un nivel similar de antioxidanti.
Unele cercetari indica faptul ca antioxidantii gasiti in ceai pot ajuta la scaderea colesterolului. O meta-analiza din American Journal of Clinical Nutritions sugereaza ca ceaiul verde reduce semnificativ colesterolul total, inclusiv LDL sau colesterolul „rau”, din sange la 2,19 mg / dL. Cu toate acestea, ceaiul verde nu a afectat HDL sau colesterolul „bun”.
Rooibos pe baza de plante sau ceai rosu poate ajuta la imbunatatirea profilului lipidic sau a nivelului de colesterol din sange. Intr-un studiu din Journal of Ethnopharmacology, participantii care au baut sase cani de rooibos fermentat in fiecare zi timp de sase saptamani au aratat o scadere a LDL de aproximativ 0,7 mmol / L si o crestere a HDL de aproximativ 0,3 mmol / L.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.