In special dupa varsta de 40 de ani, e bine sa iti suplimentezi alimentatia cu puterea magica a acestor condimente. Nutritionistul Krutika Nanavati spune ca ar trebui sa le ai neaparat in sertarul din bucatarie.
Turmericul, unul dintre cele mai bune condimente
Dupa cum explica Nanavati, curcumina continuta de turmeric are proprietati antiinflamatorii si, potrivit studiilor, „poate ajuta la prevenirea bolilor de inima si la imbunatatirea functiei cognitive prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei”. Din fericire, nu este greu sa incluzi turmericul intr-o serie de retete. „Poate fi incorporat in sosuri, supe sau smoothie-uri”.
„Este, de asemenea, un ingredient cheie in pudra de curry, oferind o modalitate convenabila de a adauga acest condiment benefic la o varietate de feluri de mancare”, spune Nanavati
Studiile au aratat ca turmericul poate sprijini sanatatea creierului prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ, ajutand la prevenirea declinului cognitiv si a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.
Proprietatile antiinflamatorii si antioxidante ale curcuminei pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, turmericul poate ajuta la mentinerea nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale in limite normale.
Scortisoara face minuni pentru sanatatea cardiovasculara
Scortisoara este un condiment aromat si delicios care are proprietati terapeutice remarcabile. Este bogata in antioxidanti si compusi polifenolici.
„Poate fi folosita in mancaruri dulci si sarate deopotriva, sau adaugata in bauturi precum cafeaua sau ceaiul. Este, de asemenea, un adaos excelent la fulgii de ovaz sau la produsele de patiserie”, explica nutritionistul Krutika Nanavati.
Consumul regulat de scortisoara poate contribui la mentinerea sanatatii inimii, prin reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si a trigliceridelor, si prin imbunatatirea circulatiei sanguine.
Mini-pancakes din felii de banana cu scortisoara, mic dejun cald pentru dimineti racoroase
Scortisoara poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina, fapt ce poate fi deosebit de util pentru persoanele de peste 40 de ani, care pot avea un risc mai mare de diabet.
„Proprietatile antiinflamatorii si antioxidante ale scortisoarei se datoreaza continutului sau ridicat de cinnamaldehida. Cercetarile indica faptul ca poate reduce tensiunea arteriala si colesterolul, contribuind la sanatatea generala a inimii. In plus, s-a identificat ca scortisoara are potentiale efecte neuroprotectoare”, explica Nanavati.
Este important sa mentionam ca, inainte de a adauga orice supliment sau modificare semnificativa in dieta, este recomandat sa consulti un specialist in nutritie sau medicul de familie, pentru a te asigura ca aceste schimbari sunt adecvate pentru starea ta de sanatate.
Foto: depositphotos.com/ro