Adesea, acesta se dezvolta din cauza expunerii la razele UV ale soarelui, insa frecventarea solarului, imunitatea scazuta, expunerea la radiatii si istoricul personal si familial de cancer cutanat sunt, de asemenea, factori de risc. Iata care sunt cele mai bune metode de prevenire a cancerului de piele.
Riscul de a dezvolta cancer de piele este mai ridicat la persoanele expuse la razele UV ale soarelui pe o perioada lunga de timp. Dezvoltarea afectiunii, insa, poate fi influentata si de alti factori de risc, precum varsta, obiceiurile nesanatoase si, de asemenea, imunitatea scazuta.
Cele mai intalnite forme de cancer de piele sunt:
-carcinomul
-bazocelular, fiind cea mai frecventa tumora maligna a pielii (riscul este mai ridicat la barbati si creste odata cu varsta. Orice parte a corpului poate fi afectata, in special cele expuse la razele UV, acesta fiind principalul factor de risc)
-carcinomul cu celule scuamoase (factorii de risc suplimentari includ arsurile solare din copilarie, fumatul, expunerea la radiatii ionizante, traiul la altitudini mari, infectia cu papilomavirus uman, ulcere si imunosupresie cronica)
-melanomul malign (cel mai puternic factor de risc pentru melanom ramane prezenta a numerosi nevi (alunite) sau a negilor cu aspect atipic impreuna cu un istoric familial pozitiv pentru melanom malign).
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.