Cele mai bune si cele mai rele alimente pentru rinichii tai

1
De Cristiana Astefanoaiei
13 ian. 2024

Rinichii tai muncesc din greu in fiecare zi pentru a echilibra lichidele, mineralele si sarurile din organism. Le poti imbunatati functionarea cu ajutorul alimentatiei.

Joaca un rol destul de important in corpul tau, filtrand o jumatate de cana de sange in fiecare minut. Fiecare rinichi contine aproximativ un milion de nefroni, filtre speciale care ajuta la eliminarea deseurilor din sange. Asa ca ar fi bine sa ai grija de ei.

Specialistii au decis care sunt cele mai sanatoase, dar si cele mai nocive alimente pentru rinichii tai.

Alimente bune pentru rinichii tai: frunze verzi de culoare inchisa

Frunzele verzi inchise la culoare sunt o sursa puternica de antioxidanti, vitaminele C, E si K, precum si de minerale (calciu, magneziu, potasiu si fier), ceea ce le face excelente pentru prevenirea bolilor de rinichi.

Aceste legume combat inflamatia si protejeaza impotriva daunelor oxidative care apar atunci cand rinichii sunt suprasolicitati.

Cum mentii sanatatea rinichilor? Obiceiuri benefice si alimente pe care trebuie sa le eviti cu orice pret

Seminte de in

Nivelurile ridicate de zahar din sange pot provoca leziuni renale. Acesta este motivul pentru care diabetul de tip 2 este legat de boala cronica de rinichi. Fibrele din semintele de in ajuta la mentinerea stabilitatii nivelului de zahar din sange, ceea ce este crucial pentru sanatatea rinichilor.

Peste bogat in omega-3

Acizii grasi omega-3, prezenti in peste precum somonul si tonul, au proprietati antiinflamatorii si pot reduce riscul de boli renale cronice.

Oua

O sursa excelenta de proteine complete, ouale furnizeaza aminoacizi esentiali, sprijinind sanatatea musculara si a tesuturilor renale.

Tofu

Daca esti in cautarea unor proteine vegetale pentru a-ti imbunatati sanatatea rinichilor, alege tofu. Carnea, care are o multime de beneficii nutritionale, poate fi un pic mai bogata in acid, ceea ce poate pune presiune asupra rinichilor mai sensibili. Deoarece rinichii echilibreaza pH-ul corpului nostru si elimina acizii, alimentele care sustin acest proces, cum ar fi tofu, pot fi incredibil de favorabile rinichilor.

Idei de retete care te vor convinge sa iubesti tofu

Usturoi

Serveste ca un puternic agent antiinflamator si s-a demonstrat ca ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ambele fiind benefice pentru functia renala. In plus, usturoiul ajuta la contracararea daunelor oxidative care pot fi cauzate de bolile renale, sprijinind astfel prevenirea deteriorarii ulterioare a rinichilor.

Cele mai rele alimente pentru rinichii tai: sucuri acidulate

In special cele inchise la culoare sunt bogate in fosfor artificial. Fosforul este un mineral care este necesar pentru oase puternice. De regula, rinichii sanatosi pot filtra cu usurinta excesul de fosfor din corp, insa in cazul in care apar anumite probleme la rinichi, aceste sucuri nu vor face decat sa le ingreuneze situatia. Este mai bine sa le eviti pentru a preveni aceste situatii.

Mancaruri ultra-procesate sau cele de tip fast food

Semipreparatele de genul mezelurilor sau a produselor congelate, care necesita doar incalzire pentru a fi consumate au, de cele mai multe ori, un nivel ridicat de sare si zahar. Acelasi lucru e valabil si pentru hamburgerii si cartofii prajiti de la fast food.

Consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune arteriala si poate agrava bolile renale. Reducerea aportului de sare este cruciala pentru mentinerea sanatatii rinichilor. Consumul excesiv de zahar si alimente procesate poate contribui la aparitia diabetului si a obezitatii, factori de risc majori pentru boli renale.

Cele mai nocive obiceiuri alimentare care provoaca inflamatii

Carne in exces

Consumul de carne rosie (in special daca e procesata) poate creste nivelul de acid uric in sange, ceea ce poate duce la formarea de pietre la rinichi. In general, consumul excesiv de proteine animale poate fi extenuant pentru rinichi. Proteinele animale produc un nivel ridicat de acid in sange, pe care rinichii trebuie sa lucreze pentru a-l elimina.

Foto: Freepik.com