Psihoterapeutul si somnologul Leslie Ellis afirma ca un somn profund care ajunge in starea de REM (Rapid eye movement sleep/Miscare rapida a ochilor) permite corpului sa se recupereze mai usor dupa o zi solicitanta, dar si creierului sa se destinda si sa creeze vise cat mai aproape de realitate, noteaza mindbodygreen.com
Factorul ascuns care nu te lasa sa dormi noaptea, potrivit unui somnolog
„Ca si specialist pot spune ca pretuiesc somnul si marturisesc ca nu adorm foarte usor daca nu am grija de cateva aspecte inainte de culcare. De-a lungul vietii mele am incercat multe lucruri pentru a dormi mai mult si mai profund, asa ca va pot impartasi toate solutiile care functioneaza”, spune Ellis pentru mindbodygreen.com
Daca si tu vrei sa bucuri de un somn odihnitor, inclusiv „de vise care sa iti ofere inspiratie pentru a gasi solutii la problemele tale cotidiene”, tine cont de urmatoarele reguli de baza: „asigura-te ca in dormitorul sa fie o temperatura buna, ceva mai racoros, sub 23 de grade Celsius. De asemenea, in camera nu trebuie sa razbata nicio sursa de lumina sau zgomot. O alta regula ar fi sa eviti sa stai in fata ecranelor inainte de somn. Si sa nu uitam ca trebuie evitate cu desavarsite inainte de culcare alcoolul, consumul de alimente consistente, sauna si exercitiile intense”, explica somnologul.
Mediteaza inainte de culcare
Pentru a-si linisti gandurile si mintea inainte de culcare, Ellis mediteaza. „Tipul meu preferat de meditatie este Yoga Nidra si apartine lui Jennifer Piercy. Poti gasi toate detaliile despre aceasta accesand aplicatia mobila Insight Timer. Ai aici toti pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru un somn odihnitor. Recunosc ca eu nu reusesc sa ajung pana la finalul meditatie pentru ca adorm”, exclama specialistul.
Cand meditatia nu o ajuta sa adoarma cu usurinta (ceea ce, spune ea, se intampla foarte rar), Ellis asculta audiobook-uri. „Opteaza intotdeauna pentru povesti captivante, dar nu prea dinamice, interpretate de voci placute si linistitoare. Ador sa ascult Anna Karenina – o carte grozava care ma ajuta sa adorm foarte usor (imi cer scuze totusi, fanilor Tolstoi)”, explica somnologul.
Dormi pe o saltea cu efect de racire
„Am 50 de ani si recunosc ca uneori am bufeuri in timpul noptii, asa ca solutia mea perfecta e salteaua cu efect de racire. Functioneaza minunat si pe piata gasesti destul de multe modele care sa implineasca aceasta cerinta. Cele cu gel si spuma cu memorie au o densitate foarte buna si ofera un confort excelent in timpul somnului”, spune Ellis.
Sa imparti patul cu partenerul tau iti distruge complet somnul? Incearca aceste 5 solutii
Ia suplimente cu Kava-Kava si tei argintiu
Kava-Kava este o planta originara din Polinezia care amelioreaza insomnia. „Iau extract de Kava-Kava cu 15-30 minute inainte sa ma pun in pat. Ma ajuta sa-mi linistesc gandurile dupa o zi incarcata. Are un puternic efect sedativ. De asemenea, extractul gemoterapic din muguri de tei argintiu da rezultate foarte bune, asa ca merita sa-l incerci pe o perioada mai lunga. Potenteaza efectul acestuia cu ceai de Floarea pasiunii. Daca nu iti place gustul acestei infuzii, atunci o poti indulci cu putina miere”, mai recomanda specialistul.
Foto: depositphotos.com