Cele mai des intalnite intrebari despre fertilitate, lamurite de un medic specialist

1
De Irina Constantin
9 mai 2021

Ce poate cauza infertilitatea? Cand este o femeie fertila si cum isi poate da seama ca se afla in acea perioada a lunii? Poate alimentatia sa influenteze fertilitatea?

Exista atat de multe intrebari despre fertilitate si atat de multa confuzie cand vine vorba despre acest subiect. Multe dintre noi nu isi pun problema fertilitatii pana cand nu isi doresc un copil, iar infertilitatea ramane un diagnostic care surprinde si sperie pe toata lumea.

Din fericire, informatia este disponibila pe toate canalele, iar specialistii au inceput sa vorbeasca mai mult despre acest subiect esential pentru o multime de femei.

Iata raspunsurile la cele mai frecvent intalnite intrebari despre fertilitate!

Cand apare infertilitatea si ce o poate cauza?

Nu exista o varsta specifica infertilitatii. O femeie poate primi acest diagnostic la 20, 25, 35 sau 40 de ani.

Principalul motiv pentru care o persoana nu poate ramane insarcinata este lipsa ovulatiei. Acest lucru se poate intampla atunci cand femeia se confrunta cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS). De asemenea, exista si cauze structurale, precum fibroamele pozitionate intr-un mod care blocheaza „traseul” spermatozoizilor, polipi, infectii sau tesut cicatricial.

Cand te afli in perioada fertila a lunii si cum iti poti da seama de acest lucru?

Cel mai probabil, deja ai in telefon o aplicatie in care tii evidenta ciclului tau menstrual si care iti indica, printre altele, cand te afli in acea fereastra fertila a fiecarei luni. Totusi, aplicatiile pot da gres, asa ca este bine sa iti dai seama singura cand ovulezi.

De obicei, o femeie este fertila intre 3 si 7 zile pe luna, in preajma ovulatiei – inainte de aceasta, in ziua respectiva si inca una sau doua trei zile dupa. Atunci cand te afli in acea perioada, vei observa ca secretiile vaginale au aspectul unui albus crud de ou. Mucusul cervical este transparent si elastic.

Cu toate acestea, unele femei au cicluri menstruale neregulate. In cazul acestora, ovulatia este mai greu de identificat. De aceea, teoretic, o femeie poate ramane insarcinata in orice perioada din luna, asa ca protectia ramane esentiala, in cazul in care nu doresti sa obtii o sarcina.

Poate alimentatia sa iti influenteze fertilitatea in vreun fel?

Cu siguranta ai auzit ca, daca mananci anumite lucruri, iti poti ajuta fertilitatea. Se spune despre anumite alimente si condimente ca incurajeaza fertilitatea naturala, iar despre altele ca o pot inhiba.

Adevarul este ca da, stilul de viata si alimentatia, in general, pot influenta semnificativ fertilitatea unei femei. Cu toate acestea, nu inseamna ca adaugarea unui singur ingredient „magic” in dieta va avea un impact foarte mare. Pentru a spori fertilitatea, este nevoie sa adopti o dieta cat mai sanatoasa si variata, pe termen lung.

De ce doar femeile experimenteaza menopauza?

Fiecare femeie se naste cu o cantitate finita de ovule. Cu fiecare ciclu menstrual, acestea se diminueaza. Anatomic vorbind, ovarele sunt proiectate sa inceteze sa functioneze dupa o anumita varsta. Prin urmare, la menopauza, productia de hormoni incetineste, pana in punctul in care se opreste complet. Aceasta tranzitie este destul de abrupta pentru femei.

In schimb, barbatii produc testosteron si sperma pana la o varsta foarte inaintata, iar andropauza (corespondentul masculin al menopauzei) este ceva mai blanda.

Exista o legatura intre varsta inaintata si infertilitate?

Fertilitatea unei femei incepe sa scada treptat dupa 30 de ani, in special inspre varstele cuprinse intre 35 si 45 de ani. Pe masura ce inainteaza in varsta, o femeie poate ramane insarcinata mai greu sau chiar deloc, daca pe parcursul anilor au aparut probleme de sanatate sau dezechilibre hormonale. Cu toate acestea, exista si multe cazuri de femei insarcinate la varste inaintate.

Stresul poate cauza infertilitate?

Exista o zicala celebra pe care toate cuplurile ce se confrunta cu infertilitatea o urasc: „Nu reusiti sa aveti un copil? Eh, haide, relaxeaza-te si vei ramane gravida!”.

In trecut, cand nu se cunoasteau la fel de multe lucruri despre fertilitate, se presupunea ca stresul constant poate impacta capacitatea unei femei de a ovula si capacitatea unui barbat de a avea o sperma sanatoasa. Astazi, se stie ca stresul reprezinta, mai degraba, un rezultat, si nu o cauza directa si principala a infertilitatii.

Este infertilitatea reversibila?

In unele cazuri, da. Chiar daca o femeie este diagnosticata cu infertilitate, exista o serie de solutii si tratamente ce pot ameliora cauzele infertilitatii, chiar pana in punctul in care persoana respectiva poate avea mai multe sarcini. De aceea, daca te confrunti cu acest diagnostic, nu trebuie sa iti pierzi speranta!

Foto: Unsplash.com