Cele mai eficiente exercitii de respiratie pentru corp si minte

1
De Monica Radulescu
21 aug. 2018

Ai practicat vreodata exercitii de respiratie? Eu am fost surprinsa sa aflu la o clasa de yoga ca nu stiu sa-mi folosesc plamanii la capacitate maxima.

Si se pare ca nu sunt singura: cei mai multi oameni respira superficial, toracic, si folosesc astfel doar 70% din capacitatea plamanilor. De ce stau asa lucrurile? Raspunsul este simplu: pentru ca asa ne-am obisnuit, dar si din cauza stilului nostru de viata dezordonat.

Am intrebat-o pe Veronica Constantinescu, fondator Nirvana Yoga, in ce moduri este afectata buna functionare a organismului de respiratia incorecta.

Respiratia superficiala poate afecta intreg organismul.

O respiratie gresita poate afecta intreg organismul. „Sistemul circulator, sistemul respirator, creierul, functia gastrica, sistemul limfatic – toate sistemele si organele din corp au nevoie de o respiratie corespunzatoare pentru a functiona optim”, spune Veronica.

Mai mult, „o respiratie greoaie sau superficiala inseamna o minte aglomerata, plina de ganduri negative”, completeaza specialistul. Sa nu ne miram, asadar, ca uneori suntem obositi aparent fara motiv, ne doare capul si ne concentram greu.

Respiratia corecta este profunda, lenta si rara.

„Incepem inspirand in abdomen, torace si apoi in lobii superiori ai plamanilor, adica in umeri, iar apoi expiram prin abdomen, torace, umeri”, recomanda Veronica. Trebuie doar sa avem rabdare cu noi, pentru ca nu o sa ne iasa din prima. Ideal ar fi sa exersam zi de zi, pana invatam  sa respiram corect. Sau putem reinvata sa respiram practicand yoga.

Beneficiile respiratiei corecte sunt nenumarate.

„In practica de Nirvana Yoga invatam ca atunci cand respiram nu inspiram doar oxigen, ci si energia fortei vietii, iar atunci cand expiram, nu expiram doar dioxid de carbon, ci si energia uzata sau negativa”, imi explica Veronica. De asemenea, „tehnicile de respiratie yoghina, denumite pranayama, ajuta pe 3 planuri:

  1. Fizic: cresc capacitatea plamanilor, deschid toate alveolele pulmonare, ajuta la schimbul optim dintre oxigen la inspiratie si dioxid de carbon la expiratie. Exista exercitii de respiratie, precum Kaphalabathi, care regenereaza si revigoreaza neuronii si sinapsele, sau Bastrika – care tonifiaza sistemul circulator si alunga letargia fizica.
  1. Terapeutic: ajuta persoanele care au suferit sau sufera de alergii, rinite, bronsite si alte afectiuni ale sistemului respirator sa isi amelioreze simptomele si treptat sa vindece cauza afectiunilor.
  1. Spiritual: tehnicile de respiratie induc starea de meditatie prin faptul ca in momentul practicii crestem abilitatea de a primi energie universala in minte, corp si suflet. Crestem nivelul energetic, relaxam mintea si castigam putere de concentrare.” (Veronica Constantinescu, fondator Nirvana Yoga)

In timpul unei respiratii corecte, si mintea se linisteste. De aceea, de fiecare data cand treci printr-o situtie presanta, ia-ti un moment de ragaz in care sa inspiri si sa expiri profund, lent si rar. Te poate ajuta chiar sa tii stresul sub control.

Foto: Shutterstock.com