Cele mai grave afectiuni provocate de sedentarism

sedentarism
1
De Cristina Tudor
17 mart. 2020

Sedentarismul este o problema majora in acest moment. Utilizarea in exces a tehnologiei, stresul si oboseala cronica sunt factori care determina un stil de viata inactiv. Insa care sunt consecintele sedentarismului asupra sanatatii?

Ce intelegem prin sedentarism?

Sedentarismul reprezinta lipsa activitatii fizice. Persoanele sedentare isi ocupa timpul liber cu activitati statice, cum ar fi utilizarea telefonului mobil, jocuri video, vizionarea de emisiuni si filme la televizor.

Nici la munca persoanele sedentare nu depun efort fizic. Ele lucreaza de obicei la birou sau fie petrec mult timp la volan. Mai mult decat atat, se deplaseaza intotdeauna cu diferite mijloace de transport si nu merg niciodata pe jos, chiar daca locuiesc aproape de locul de munca.

Pentru a fi activa, o persoana trebuie sa faca zilnic cel putin 30 de minute de miscare. Acestea pot include si activitati obisnuite, cum sunt urcatul scarilor, mersul pe jos, dansul, mersul pe bicicleta.

Ce afectiuni poate provoca sedentarismul?

Pe termen lung, sedentarismul poate duce la aparitia unor boli grave. Lipsa de activitate fizica poate duce la dezechilibre hormonale, la pierderea densitatii osoase, afectarea metabolismului, afectarea circulatiei sangvine, scaderea fortei musculare, cresterea riscului de inflamatii, scaderea imunitatii.

Obezitatea

Unul dintre efectele benefice ale efortului fizic este arderea caloriilor. Astfel, caloriile in exces ingerate prin alimentatie pot fi eliminate prin efort fizic. Insa atunci cand nu depunem efort, caloriile nu se consuma, asadar acestea se vor acumula sub forma de grasime. Obezitatea, la randul ei, predispune la alte afectiuni periculoase, cum sunt diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.

Ateroscleroza

Excesul de grasimi si zahar in combinatie cu lipsa activitatii fizice duce, in timp, la acumularea placilor de aterom (de grasimi) pe peretii vaselor de sange – afectiune numita ateroscleroza.

Placile de aterom ingusteaza vasele de sange, ceea ce ingreuneaza trecerea fluxului sangvin. Din cauza lipsei de sange oxigenat, tesuturile pot avea de suferit si se poate declansa un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral ischemic.

Citeste continuarea pe wowbiz.ro

Foto: Getty Images