Cele mai nocive obiceiuri alimentare care provoaca inflamatii

1
De Maria Constantin
31 dec. 2023

Inflamatiile sunt un semn al reactiei sistemului imunitar, de regula la o infectie. Insa unele alegeri alimentare nepotrivite pot provoca, de asemenea, inflamatii si trebuie sa afli unde gresesti.

Multi factori pot duce la inflamatie cronica, de exemplu stresul, fumatul, afectiuni existente, consumul excesiv de alcool si dieta nepotrivita. Si apropo de dieta, care sunt obiceiurile alimentare care provoaca frecvent inflamatie?

Lauren Manaker, medic nutritionist american, a raspuns pentru Eat This la aceasta intrebare. Iata cateva dintre cele mai intalnite greseli alimentare care duc la aparitia inflamatiilor:

Consumi prea mult zahar adaugat

Potrivit expertei, consumul de produse cu mult zahar adaugat poate duce la cresterea inflamatiilor. „Zaharul adaugat, in special cel din alimentele procesate si bauturi, a fost pus in legatura cu inflamatiile si poate creste nivelurile mesagerilor inflamatori, numiti citokine”, explica ea.

Un raport publicat de Frontiers in Immunology subliniaza ca dietele bogate in zahar procesat contribuie la afectiunile inflamatorii, precum artritele reumatoide, boli inflamatorii intestinale, psoriazis si scleroza multipla.

Mananci prea mult fast food

Produsele de acest tip sunt de obicei prajite si procesate. De aceea, Manaker recomanda limitarea consumului de fast food daca vrei sa reduci inflamatia din corp.

„Un studiu publicat in jurnalul Cell sugereaza ca o dieta plina de fast food declanseaza un raspuns inflamator si poate chiar sa-ti afecteze sistemul imunitar”, arata specialista. Ea recomanda sa-ti pregatesti singura pachetul pentru serviciu – e mai sanatos si te si scapa de tentatia produselor fast food.

Consumi mai multa carne procesata decat carne proaspata

„Carnea procesata – gandeste-te la bacon, carnati – contine produse finale de glicatie avansata (AGE), care provoaca inflamatia in corp”, explica medicul nutritionist.

Manaker adauga ca AGE se formeaza cand zaharurile reductoare intra in reactie cu proteinele la temperaturi inalte, iar acesti compusi care dau gustul irezistibil al alimentelor procesate nu sunt buni pentru sanatate, in general.

Carnea procesata este o alegere convenabila cand cauti ceva de mancat repede si ieftin, intrucat au gust bun si rezista mai mult decat carnea neprocesata, insa cel mai bine e sa nu consumi multa daca vrei sa eviti inflamatiile. Experta recomanda sa elimini complet din alimentatie carnea procesata si sa optezi in schimb pentru peste sau proteine din surse vegetale.

Alimentele cu efect antiinflamator care te ajuta sa traiesti mai mult

Mananci seara tarziu

Uneori problema nu e ce mananci, ci cand. Daca mananci des seara sau obisnuiesti sa iei o gustare inainte de a urca in pat, poti sa te confrunti cu o crestere a inflamatiei in corp.

Un studiu publicat in PLOS One a aratat ca exista o legatura dintre mesele luate seara tarziu si cresterea nivelului de inflamatie. S-a descoperit, totodata, ca nivelurile de CRP (un bioindicator natural al inflamatiei si al altor afectiuni cronice) cresc odata cu cresterea numarului de calorii consumate dupa ora 17:00.

Mananci prea multa paine alba

Consumul regulat de carbohidrati foarte procesati, precum cei din faina alba din paine si produse de patiserie, poate duce la probleme de sanatate. Potrivit unui studiu publicat de Mediators of Inflammation, carbohidratii procesati si zaharul rafinat pot creste riscul de inflamatie sistemica. Carbohidratii si zaharul adaugat ridica brusc nivelul glicemiei, iar corpul raspunde prin inflamatii pentru a procesa aceste elemente.

Foto: freepik.com