Nutritionistii recomanda de cativa ani asortarea carnii cu legume usoare. O friptura este bine sa fie consumata langa un bol mare cu salata.
Incercati sa consumati proteinele pe categorii: carne, lactate, oua, peste, toate separate cu salate.
Nutritionistul Florin Balanica ne-a spus sa avem grija la sarmale sau la carnea de porc cu mamaliga.
Sarmaua are in compozitia sa clasica atat carne, cat si orez, combinatie care este destul de grea pentru stomac. Pe cat posibil, nu amestecam carnea nici cu orez, nici cu cartofi, nici cu paine, nici nu paste, nici cu mamaliga.
Si mai ales, nu ingreunam digestia si cu alcool. Atentie mare, ne spune nutritionistul, in ficat, alcoolul si grasimile sunt metabolizate de aceeasi enzima, iar consumul asociat la aceeasi masa duce la ficatul gras sau steatoza hepatica.
Legumele verzi sunt alegerea ideala cand vine vorba de consumul de carne: fasole verde pastai, broccoli, sparanghel, salata verde, salata de varza alba si rosie, salata de castraveti cruzi sau murati.
Iar cand vorbim de preparare, atunci cand gatim carnea, cele mai bune variante sunt: Rotisor, gratar sau cuptor, fara adaugarea de grasimi vegetale, cum ar fi uleiul;
Cantitatile trebuie sa fie moderate, 150 g/portie de 2-3/saptamana, functie de sex, varsta si activitatea fizica;
Nutritionistul Florin Balanica recomanda consumul de carne de porc din rasa Mangalita, sau „Porcul Somon”, care are un procent de acizi grasi nesaturati de aproximativ 70%, contine acizi grasi de tip omega 3,6 si 9 si un continut redus de apa.
In Romania sunt prezente rasele de grasime si de carne, nu atat de eficiente precum Mangalita. In afara acestor beneficii este si foarte gustoasa.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.