Cercetatorii au identificat anterior un „punct slab” in creier care incepe sa se degenereze mai devreme decat celelalte zone ale creierului pe masura ce imbatranim.
Recent, un nou studiu realizat la Oxford a confirmat care sunt factorii de risc modificabili – lucrurile pe care oamenii le pot face pentru a reduce riscul – care par sa aiba cel mai mare efect asupra acestei regiuni vulnerabile a creierului.
Dementa frontotemporala (DFT), afectiune de care sufera si actorul Bruce Willis, in varsta de 68 de ani, determina micsorarea centrelor de personalitate si comportament ale creierului.
Specialistii au analizat datele a peste 40.000 de persoane
O echipa de la Universitatea Oxford a examinat 161 de factori de risc pentru dementa si i-a clasificat in functie de impactul lor. Specialistii au analizand scanarile RMN ale creierului a 40.000 de persoane din Marea Britanie cu varste de peste 45 de ani.
Viteza de vorbire arata riscul de dementa, potrivit celei mai recente cercetari
Oamenii de stiinta au clasificat acesti factori de risc modificabili – care pot fi schimbati pe parcursul vietii pentru a reduce riscul de dementa – in 15 categorii.
Printre ele s-au numarat tensiunea arteriala, colesterolul, diabetul, greutatea, consumul de alcool, fumatul, depresia, inflamatia, poluarea, auzul, somnul, interactiunea sociala, dieta, activitatea fizica si educatia.
„Punctul slab” din creier este cel mai vulnerabil la alcool, diabet si poluarea aerului din trafic
„Stim ca unele regiuni ale creierului se degenereaza mai devreme in procesul de imbatranire, si in noul studiu am aratat ca aceste parti specifice ale creierului sunt cele mai vulnerabile la diabet, poluarea aerului legata de trafic – din ce in ce mai mult un factor major in dementa – si alcool, din toti factorii de risc comuni pentru dementa”, a spus Profesoara Gwenaelle Douaud, care a condus studiul, citata de Mail Online.
Activitatea pe care trebuie sa o limitezi pentru a reduce riscul de dementa
Medicul Anderson Winkler, co-autor din cadrul Institutului National de Sanatate si Universitatea Texas Rio Grande Valley din SUA, a declarat: „Odata cu acest tip de abordare comprehensiva, holistica – si dupa ce am luat in considerare efectele varstei si sexului – reiese ca trei elemente sunt cele mai daunatoare: diabetul, poluarea aerului si alcoolul.”
Pana la 40% dintre cazurile de dementa pot fi prevenite
„Fara tratamente disponibile care sa opreasca sau sa incetineasca bolile care cauzeaza dementa, nu a existat niciodata o necesitate mai presanta de a promova sanatatea creierului si de a obtine o intelegere mai profunda a modului in care dementa poate fi prevenita. Este general acceptat ca pana la 40% dintre cazurile de dementa sunt potential prevenibile”, a declarat Dr. Susan Mitchell, presedinta organizatiei Alzheimer’s Research UK.
Sa consumi acest nutrient mai des scade semnificativ riscul de dementa
Medicul spune ca rezultatele studiului ar putea sa explice de ce unele grupuri sunt mai vulnerabile la aparitia dementei – cum ar fi cele care traiesc in zone puternic poluate.
Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa, afectand intre 50 si 75% dintre cei diagnosticati.
Foto: freepik.com