Expertii americani spun insa ca nimeni nu e ferit de gripa, chiar daca riscul este mai mare pentru categoriile enuntate, intrucat ei au sistem imunitar din start slabit.
„Prezenta virusului in sine nu e ceea ce va ucide. O boala infectioasa are intotdeauna o interactiune complexa cu gazda sa”, a explicat dr. Amesh Adalja, infectionist la Centrul de Sanatate de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, pentru scientificamerican. com.
Din explicatiile sale aflam ca, dupa ce intra in organism, virusul gripal „deturneaza” celulele umane din nas si din gat, facandu-le sa-l reproduca. Inmultirea sa extrem de rapida (simptomele apar la o zi de la infectare) declanseaza un raspuns puternic din partea sistemului imunitar, care trimite in zona „batalioane” de celule albe si anticorpi pentru a elimina „amenintarea”.
Practic, aceste celule ataca si distrug tesutul infectat, in special cel din tractul respirator si din plamani, unde virusul se dezvolta. La majoritatea adultilor sanatosi acest proces functioneaza, asa ca ei se vindeca in cateva zile sau saptamani. Dar, in unele cazuri, reactia sistemului imunitar este prea puternica, distrugand atat de mult tesut in plamani, incat acestia mai pot furniza suficient oxigen in sange, ducand la hipoxie si moarte.
Complicatii grave din cauza virusurilor. Infectii secundare fatale
In alte cazuri, nu virusul gripal e cel care declanseaza raspunsul imun coplesitor, ci o infectie secundara care profita de sistemul imunitar slabit de gripa. Asa actioneaza bacteriile precum Streptococul sau Stafilococul, care infecteaza plamanii provocand pneumonie.
Foto: Getty Images.